För dig som gillar spänning – 5 deckare.
1. Blodläge Johan Theorin Månpocket
Den tredje fristående romanen från en författare som förnyat kriminalgenren. Med Alvaret på Öland som fond spelas djupa konflikter upp, mellan turister och öbor, folktro och det moderna samhället. Och mot ett övergivet stenbrott jagas en ensam man…
2. Devils Peak Deon Meyer/ Månpocket
Rårealistisk spänning i dagens Sydafrika. Den f.d. ANC-soldaten Tobels son blir skjuten vid ett simpelt rån och Tobela förvandlas till hämnare. Romanen utsågs till årets bästa utländska krim 2010 och bättre personporträtt får man leta efter.
3. Blot Håkan Östlundh Ordfront pocket
Arvid Tranéus återvänder hem efter många år som företagskonsult i Japan. Nästa dag ligger det en död man i hans hus, men är det verkligen Arvid? Östlundh skriver tätt slagna och spännande historier och har en fin hjälte i Fredrik Broman, kommissarie i Visby.
4. Dolken från Tunis Agatha Christie/Gudrun Ullman Damm pocket
Ingen sommar utan den elegante Hercule Poirot som tvinnar sin mustasch och grubblar över människans svagheter. Den här romanen kom ut första gången 1926 och det märks på alla vis. Underbart omodernt om ett osannolikt mord.
5. Döda poeter skriver inte kriminalromaner Björn Larsson Norstedts pocket
Björn Larsson är stor i Frankrike, men har inte haft något ordentligt genombrott i Sverige. Kanske nu då, med en ironisk och dräpande, men ändå spännande historia om bokbranschen. Författare dör på löpande band.
Bli mer allmänbildad – 5 historiepocket
1. Kvinnor på gränsen till sammanbrott Ulrika Knutson Bonnier Pocket
En av våra bästa kulturjournalister som skriver om banbrytande och djärva kvinnor på 1920-30 talet: Elin Wägner, Elisabeth Tamm, Klara Johansson, Emilia Fogelklou. Spännande, roligt och lärorikt i ordets allra bästa bemärkelse.
2. Elektricitet David Bodanis/Margareta Eklöf Månpocket
Det är alltid intressant med bakgrunden och utvecklingen, kort sagt historien om något som omger oss dagligen och som vi är beroende av. Som elektricitet. För hur många av er vet på rak arm vad som egentligen händer inuti elkablarna?
3. Jorden de ärvde Björn af Klene Weyler pocket
En av förra årets bästa fackböcker om något så udda som fideikommissens historia. Af Kleen har kartlagt den svenska jordägande adeln och deras framtidsvisioner. Intervjuerna är fantastiska och aningslöst avslöjande.
4. Tystnadens historia Peter Englund Atlantis pocket
Essäer när de är som bäst. Englund har alltid intresserat sig för det lilla i den stora historien. Sådant som ligger vardagen nära. Här berättar han om gem och tandborstar, skriver skyltfönstrets och hamburgarens historia.
5. Melankoliska rum Karin Johannesen Bonnier pocket
I en tid som strävar efter kontroll och hälsa, som hyllar den positiva livsinställningen som ett nytt evangelium, har melankoli och sorgsenhet ingen plats. Här får de sin egen historia och ni stoff för många och långa samtal i sommarnatten.
Lär känna någon på djupet – 5 biografier
1. Den röda grevinnan Yvonne Hirdman
Hirdmans mamma var faktiskt grevinna och hade ett levnadsspann som sträckte sig från Tsarryssland till Hägersten. En nyanserad skildring, inte bara av en mor, utan av ett stycke europeisk historia. Augustprisbelönad förra året.
2. Kriget är slut Morgan Alling Månpocket
En brutal barndomsskildring om livsvillkor man knappt tror existerar. Modigt berättat av Alling som är en offentlig spelevink och narr, men som inte väjer för det riktigt svåra och smärtsamma. Möjligen är det därför han är så rolig.
3. Från vaggan till deadline Robert Gustafsson Bonnier pocket
De senaste åren är det många komiker som skriver om mörker och privata helveten. Gustafsson, känd från bland annat Killinggänget, blandar sammanbrott och kriser med vitsar och roligheter i största allmänhet. Man skrattar. Och gråter.
4. Lyckan, kärleken och meningen med livet Elizabeth Gilbert Bonnier pocket
Det är en enorm titel att leva upp till, men Gilbert lyckas utan att bli sentimental eller amerikanskt hurtig. Med start i en djup depression ger hon sig ut på en årslång resa för att hitta meningen med att kliva upp om morgnarna.
5. Yarden Kristian Lundberg Symposion pocket
Belönad med Ivar Lo-priset, vilket nästan är det finaste man kan få i Sverige. Lundberg skriver självutlämnande, intensivt och nästan förfärande vackert om att inte ha pengar. Att vara fattig och skuldsatt och slita rumpan av sig för att få det att gå ihop.
Locka tonåringen från datorn – 5 ungdomsböcker
1. Det viskande barnet Mårten Sandén Rabén&Sjögren pocket
Fantasy + action + utvecklingsroman; Sandéns underhållande historia är en genrehybrid som man sträckläser. Ett fint personporträtt får man på köpet i Jannike, en tjej som sett lite för mycket av livets avigsida, men som ändå inte hårdnat.
2. Guldkompassen Philip Pullman/Olle Sahlin Natur&Kutur pocket
Första delen i en trilogi som är så makalöst bra att man kan läsa de andra två av bara farten. Ett slags intellektuell fantasy som tar sig an de stora frågorna om livet och döden, godhet och ondska. I hjälterollen en flicka för ovanlighetens skull.
3. Skjut apelsinen Mikael Niemi Rabén&Sjögren pocket
Det är sparsmakat med riktigt roliga ungdomsromaner. Här är en som är garanterat kul och cirklar kring allt det som en 16-åring tycker är viktigast: kompisarna, kärlek, sex och framtiden. Det är rakt och rått, upproriskt och lite sorgligt.
4. Boktjuven Markus Zusak/Anna Strandberg Damm Pocket
Zusaks roman har Döden som berättare vilket är mer än ovanlig. Dyster blir det inte för den skull. Det är en slukarbok som handlar om läsning, om hur man kan lära sig att förstå sig själv och världen med hjälp av böcker.
5. Det är så logiskt alla fattar utom du Lisa Bärbo Rabén&Sjögren pocket
En känslig historia, säkert berättad om Johan och Ester, bästa kompisar som känt varandra hela livet. De har delat allt och tror att de vet allt om varandra. Men Ester vet inte att Johan blivit kär i henne. Hur väga kärlek mot vänskap?
Hjärta och smärta – 5 pocket på temat kärlek
1. Kärlekens historia Nicole Krauss/Ulla Danielsson Bromberg pocket
Leo Ursky är över åttio, lever ensam i New York med sina minnen av sitt livs kärlek som han förlorade i kriget. Hans vägar kommer att korsas av Alma, som är fjorton. Ny kärlek uppstår i en roman som inger hopp.
2. Oväntat besök på Star Street 66 Marian Keyes/Katarina Jansson Norstedts pocket
Marian Keyes är fram för allt rolig, men kan också skriva så att man famlar efter näsduken. Den här historien cirklar runt de överraskande följderna av den mystiska besökaren i på Star Street 66. Ingenting blir sig likt, inte kärleken heller.
3. Tusen skärvor tillit Helena von Zweigbergk Norstedts pocket
En mäkta bra och intelligent roman om kärleksrelationens alla grynnor. Tom och Jessica blir passionerat förälskade, flyttar ihop och får barn. Allt borde vara toppen eftersom de älskar varandra, så varför bedrar de varandra?
4. Den perfekte mannen Sheila O´Flannagan Annika Bladh Pocketförlaget
En lyxkryssning i Karibien borde vara den perfekta inramningen för okomplicerade äventyr och romantik. Så blir det inte alls enligt formeln att kärleken är evig men objekten växlar. Påminner lite om en fransk komedi, med en droppe syra.
5. Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans Ana Gavalda/Maria Björkman Bonnier pocket
Noveller om kärleken betraktad ur varje tänkbar vinkel. Väldigt skickligt skrivet eftersom stilen varierar för varje historia, dessutom är dialogen otroligt bra och en smart överraskning väntar vid varje slut. Novellkonst helt enkelt.
Utan bäst-före-datum – 5 Klassiker
1. Främlingen Albert Camus/Jan Stolpe Bonnier pocket
Främlingen har nästan 70 år på nacken, men kunde ha skrivits igår. Njut av ett ekonomiskt språk, inte ett ord i onödan, om Mersault som står anklagad för mord. Romanen ger ett svar på frågan om varför en man blir en mördare.
2. Emma Jane Austen/Rose-Marie Nielsen Bonnier pocket
Många anser detta vara Austens främsta roman, om den unga överklasskvinna Emma som försöker para ihop sin väninna med byns kyrkoherde. Underbara förvecklingar på kristallklar prosa. Ja, nog är detta väldigt bra.
3. Walden Henry David Thoreau/Peter Handberg Natur&Kultur pocket
Fin nyöversättning av en naturklassiker. Thoreau skriver om ett år då han drar sig tillbaka från civilisationen för att begrunda den och sig själv. Han slår läger vid sjön Walden. Utsökta naturbeskrivningar och intressanta resonemang.
4. Vågorna Virginia Woolf/Jane Lindblad Bonner pocket
Woolf skriver snarare musik än prosa. Rytmkänsligare romaner existerar nästan inte och det en ren njutning att läsa om en enda dag i sex människors liv, då de på olika sätt minns Percival som dog alldeles för tidigt.
5. Bock i örtagård Fritjof Nilsson Piraten Kabusa Pocket
Ibland glömmer man bort hur bra han var, Piraten. Den här romanen har en skildring av ett överdådigt smörgåsbord på Hotell Horn i Malmö – bara den är en klassiker. Beväpna er med smörgåsar innan ni börjar läsa.
Av Marie Peterson