3 tecken på trenden
Radioteatern I snart två år, varje natt mellan lördag och söndag, har Radioteatern sänt nyskrivna erotiska noveller under rubriken “Radiosex”. Programpunkten har blivit populär och tre minuter efter midnatt ökar P 1-lyssningen med 300 procent.
Erotiska noveller Storsäljare för förlaget Xstory är pseudonymen Clara Jonssons novellsamlingar. Den första delen, “Lust”, är inne på sin femte tryckning och har sålt i 15 000 exemplar, vilket enligt Kristoffer Lind på Xstory är väldigt bra för en novellsamling, erotiskt innehåll eller ej.
Finkulturell debatt Debatten kring den erotiska litteraturen har pågått så länge litteratur har existerat. Kan erotisk litteratur vara finkultur? Var går gränsen mellan erotik och porr? Mellan god läsning och snusk?
Erotik på apotek
Det är inte bara i litteraturens värld det blommar. Även statliga Apoteket AB har i samarbete med RFSU tagit saken i egna händer. De har lanserat en serie sex- och lustprodukter efter som man säger “grundlig efterforskning”. Sortimentet sträcker sig från massageoljor och glidmedel via erektionsringar till vibratorer och dildos. Läs mer på www.apoteket.se.
Sex är inget som upprör längre. Marknaden har vattnat ur både mystiken och det privata i sexet. I dag drunknar vi i bilder på lättklädda kroppar. De finns överallt, på film, på tv och på reklampelare. Erotik har mer eller mindre blivit synonymt med porr.
Men nu kommer motreaktionen. Talesättet att en bild säger mer än tusen ord har vänts upp och ner. Nu är det det skrivna ordet som gäller när det vankas erotik.
I dag går det att hitta erotik inom områden som tidigare varit reserverade för så kallad finkultur. Bokförlagen satsar på erotiska titlar och en så högkulturell instans som Radioteatern har högläsning av nyskrivna erotiska noveller nätterna mellan lördagar och söndagar.
Den danska författaren Suzanne Brøgger sa i en intervju i SVT:s litteraturprogram “Babel” tidigare i vår att hon med sin nya roman “Slöjan” ville ta tillbaka erotiken till poesin och fantasin från marknadens klibbiga fingrar.
Kristoffer Lind, förläggare på bokförlaget Xstory som specialiserat sig på erotisk litteratur, menar att det är förläggarna själva som har hållit tillbaka denna uppdämda längtan efter upphetsande läsning.
– Erotisk litteratur har länge varit ett tabu. 90 procent av förläggarna på de stora bolagen är kvinnor i storstad och de har inte tyckt att erotik varit fint nog för bokhyllorna, mer än någon enstaka fransk titel.
Han får medhåll av Carl-Michael Edenborg på Vertigo Förlag som ger ut många av de erotiska klassikerna, till exempel de Sade och Salten. “Förläggarvärlden är väldigt borgerlig. Men nu har det gått upp för branschen att det här går att sälja”, sa han i samma avsnitt av “Babel” som Brøgger uttalade sig i.
Kristoffer Linds Xstory är ett av de ledande förlagen inom den erotiska genren och har legat bakom en del av den ökade tillgången.
– Förläggare är flockdjur och rör sig efter efterfrågan men vi kan också driva upp en efterfrågan genom att justera utbudet. När vi började ge ut erotiska titlar och det gick så bra som det gjorde var det många i branschen som fick upp ögonen för genren.
Samtidigt som försäljningen av den erotiska skönlitteraturen ökar minskar den facklitterära diton. Läsarna släpper hellre fantasin fri än att läsa instruktionsmanualer.
På internet har lustarna svallat länge och det är inte bara pornografi det handlar om.
Det finns en uppsjö av sajter som samlar användargenererade erotiska noveller och i de tillhörande forumen diskuteras flitigt vad som gör en novell bra och vad lust egentligen innebär. Lusten att läsa och skriva erotik är stor ute i stugorna.
Men även om den lite finare erotiken har blivit uppmärksammad och omskriven de senaste åren är det trots allt fortfarande lite skämmigt att inhandla den.
– Utan vår internetförsäljning hade vi inte kunnat hålla oss med en så stor katalog som vi gör. Det är fortfarande lite tabu att gå till bokhandeln och köpa sin erotiska novellsamling även om den finns där. Men jag tror inte att det handlar om att vi är pryda utan att det mer beror på integritet. Det är lite som med självhjälpslitteraturen. Den vill man inte heller skylta med att man läser, säger Kristoffer Lind.
Vilka är det då som läser den nya litteraturen?
Många av de nya titlarna är skrivna av kvinnor för kvinnor. Kristoffer Linds kundunderlag består främst av kvinnor mellan 40 och 60 år utspridda över hela landet.
Katerina Janouch, sexolog och författare, ser dem som en självklar läsekrets.
– Det är kvinnor som befinner sig mitt i livet och som är säkra i sig själva och som vill utforska nya delar av sin sexualitet. Efterfrågan på bra erotisk läsning har funnits länge men det är först nu utbudet börjat motsvara förväntningarna. Det är accepterat och har nästan blivit finkultur med erotik.
Den erotiska litteraturen är här för att stanna och för varje dag som går blir den mer och mer spridd. Snart kanske man kan hitta den senaste erotiska novellsamlingen i pockethyllan i snabbköpet.