Sveriges 100 märkligaste sevärdheter av Fredrik Kullberg

Fredrik Kullberg med boken "Sveriges 100 märkligaste sevärdheter" har gjort en resa lite vid sidan om. Och hittat häpnadsväckande ting! Se inslaget från morgonsoffan i TV4.Beställ boken med specialerbjudande och fraktfritt

Sveriges 100 märkligaste sevärdheter av Fredrik Kullberg
Sveriges 100 märkligaste sevärdheter av Fredrik Kullberg
Kvarntorpshögen är ett hett restips ur ”Sveriges 100 märkligaste sevärdheter” (Ica bokförlag).

– Jag har rangordnat sevärdheterna och listat dem i märklighetsordning, från nummer 100 och neråt. Ju längre bak i boken man bläddrar, desto märkligare blir det. I boken utses en vinnare som fått nummer ett. Det är Sveriges allra märkligaste sevärdhet.

Men varför en bok om märkliga sevärdheter?
– För att det är kul. Och för att Sverige bara blir konstigare och konstigare.

Hur då?
– Det har uppstått ett glapp. Verkligheten har flyttat till olika skärmar och apparater. Nyhetsrapporteringen handlar mest om Facebook, tycker jag, och svenskarna flyger och far. Det är semestrar i Thailand och en desperat jakt efter de exotiska upptäckter som finns kvar att göra på andra sidan jorden.
–  Jag har kikat runt i den vanliga verkligheten här hemma. Den som det inte pratas så mycket om. Petat lite i det där glappet. Plötsligt är den verkligheten det verkligt exotiska. Mycket egendomligt, udda och gammaldags döljer sig i det på ytan så strömlinjeformade och moderna Sverige. Grejor som får tankarna att snurra.

Vadå, till exempel?
–  Ett ufo-monument i Skåne. Världens längsta linbana. Trädgårdstomtar, kinesiska drakar och en nybyggd medeltidsstad med tusen invånare. En småländsk kopia av Cheopspyramiden. Ett världscentrum för yxor. Udda boenden i träd, flygplan, under vatten och i gruva. Ett museum på temat begravningar. Och ett på temat galgar.
– Jag har struntat i regalskeppet Wasa, Liseberg och Skansen. Det är jättefina sevärdheter, men dem kände vi ju redan till. Och då är de inte så märkliga längre.

Vilken är då Sveriges allra märkligaste sevärdhet?
– Kvarntorpshögen utanför Kumla. Den är 100 meter hög och det slår upp rökpuffar ur den. På slänterna finns besynnerliga konstinstallationer och man har satt upp varningsskyltar. Marken är het, delvis farlig att beträda. Det är jättekonstigt. Som en annan planet. I Närke.

Scroll to Top