Nu är det hett att vara tant

Är du en tant? Grattis, det är din tid nu. Retrovågen är över oss med stickning, korsord, småkakor och gammaldags programledare i tv.

Visst är det typiskt? Just när man börjat fildela, flänga runt med en latte på stan och hänga på Face­book visar det sig att man är hopplöst, fullständigt, ohjälpligt omodern.
Plötsligt är ”mossiga” företeelser som bryggkaffe, småkakor, stickning och korsord det hetaste heta.
För att inte tala om syltning, saftning, tv à la Hyland, kungafjäsk, fyndjakt i bodar för begagnade kläder (det kallas visst vintage), rustika långkok helt utan tillsatser samt stillsamt umgänge i kärnfamiljens hägn.
Hallå? Det var ju sånt som mormor sysslade med? Vad är det som händer?

Diskutera – Känner du igen dig, eller har du varit "tant" hela tiden?

En färsk studie av 19 000 svenska 90-talister visar att ett vanligt, halvtrist Svenssonliv står högst på önskelistan för dagens 15–19-åringar. Inte att bli kändisar, tjäna tonvis med pengar eller flytta till andra sidan jorden. Orienteringen mot det lilla, trygga livet kan vara en klassisk reaktion på de kärvare tiderna, menar Sofia Johansson på Kairos Future som gjort studien.
Klimatkrisen bidrar troligen till ökad återanvändning av såväl prylar som idéer och även demografin har med saken att göra.

 

Det föds ovanligt många barn i Sverige just nu, upp 23 procent sedan 1999, vilket troligen orsakar en bakåtrörelse hos 70-talistföräldrarna som skjutit upp familjebildningen tills det nästan blivit för sent.
– Barnafödande har en väldigt kraftfull effekt på människors värderingar. Man hamnar i ett retrobeteende, vill gärna återvända till gamla jultraditioner och liknande som man själv upplevde som barn, säger kulturgeograf Bo Malmberg på Institutet för framtidsstudier.

 

Hur stor är risken att retro-trenden spårar ur i ilsken inkrökthet, också ett klassiskt beteende i kristider?
– Alla uppsägningar leder till mycket större otrygghet, så där kan man tänka sig en ökad potential till missnöje. Men vi har troligen långt kvar innan det tar sig några starkare uttryck i Sverige, säger Bo Malmberg. 

 

6 företeelser som visar att det gamla är det nya nya!

 

  • Kaffe, kaka, kom och smaka

Världens största coffeeshop-kedja Starbucks lägger ner hundratals olönsamma enheter – dubbel frappuccino med vanilj är sååå 2007. Samtidigt upplever det vanliga bryggkaffet något av en renässans.
– Så är det definitivt, säger kaffe­experten Phillippe Barrecca på handelshuset Arvid Nordquist.
– För sex–åtta år sedan trodde många att bryggkaffet skulle dö ut, och espresson ta över helt. Så blev det inte. Bryggkaffet håller verkligen ställningarna.
Nya bryggare där bönorna mals efterhand, både hemma och på kafé, gör bryggkaffet till ett intressant och mer välsmakande alternativ än den beska sörja som rinner ur någon av alla dessa alltför enkla espressomaskiner.
Lägg till trenden med småkakor i stället för jättemuffins till kaffet, och tantkaféerna tycks gå mot en ljusnande framtid.
– Ja, de traditionella kaféerna frodas och utvecklas. Ungdomarna börjar visserligen dricka latte på coffeeshops med internet-anslutning, men sen vill de smaka på något annat och då söker de sig till de klassiska ställena.

 

  • Korsordens återkomst

X-box, World of Warcraft och Wii? Fel, fel, fel. Det gamla
hederliga korsordet är ”the shit” och vad som verkligen gäller om man vill hänga med på spelfronten.
Marknaden för korsordstidningar är explosiv (japp, även Icakuriren ger nu ut en krysstidning) och i den digitala världen vimlar det av sajter, bloggar och diskussionsforum som alla har med korsord, sudoku och krypto att göra.
– Korsord är så oerhört populärt. Titlarna tar aldrig slut. Ska jag vara riktigt ärlig så förstår jag inte vad som ligger bakom, säger Hedley Grönquist på korsordsleverantören Bulls.
På sajten korsord.se:s ”Finn en vän”-avdelning dominerar visserligen de medelålders. Men även ungdomar i 20-årsåldern – förmodligen sådana med särskild näsa för trender – är frekvent inloggade för att få sin dagliga kryssfix och frottera sig med innegänget.
Få se nu, ”Dynamisk typ”, 14 bokstäver … Just det: korsordslösare.

 

  • Långkok i stället för mikromat

Pendelrörelsen mot trygghet, närhet och beprövade metoder är särskilt tydlig i köksregionerna. Farmors kokbok har kommit till heders igen, en följd av debatten om dålig industrimat, och överallt lagas och snackas det ekologiskt och närodlat.
– Kanske blir det för många ännu viktigare med riktiga måltider när man tvingas skära ner på annat. Att samlas kring äkta varor i det egna köket blir en nåbar njutning när man måste ställa in semesterresan, behålla tjock-tv:n och strunta i bilköpet, bloggar matdebattören Mats-Eric Nilsson på aktavara.org.

 

  • Tv:s barndom är framtiden

De självupptagna, coola och ”moderna” programledarnas tid är förbi. Nu är det en nedtonad gubbe som gäller i tv.
Med sin dundersuccé som tillbakadragen pratshowsvärd har Fredrik Skavlan givit det neutrala ansiktsuttrycket ett, tja, ansikte.
Trots sin traditionella stil, som tagen ur tv:s barndom – det är bara slipsen som fattas – får Skavlan gästerna att öppna sig mer än hos andra, mer lismande kolleger.
På matfronten dominerar Bo Hagström med sitt ”Solens mat”. Hans långsamma, 60-talsmässiga, folkbildande berättarstil där allt annat än han själv står i fokus känns plötsligt fräscht, nyskapande och i tiden. Så pass att programmen används i undervisningen för blivande journalister.
Överhuvudtaget skönjer vi en återgång till det beprövade vad gäller radio och tv. ”Antikrundan” och ”På spåret” firar triumfer och de gamla gråa kolosserna SVT och SR noterar stigande tittar- och lyssnarsiffror.
För första gången sedan 1995 är SVT 1 populärare än ”tingeltangelkanalen” TV 4, som alltid gjort en dygd av att rikta särskilt mycket ljus på just programledarna.

 

  • Stickning – inte längre präktigt

En gång i tiden var stickning förspilld kvinnokraft, en syssla för de präktiga och trista.
I dag drar balla gerillastickare omkring på stan och förbättrar utomhusmiljön genom att klä lyktstolpar och statyer i stickade fodral.
Stickning som undergroundrörelse? Verkligen. Men det är bara en av otaliga former som det växande stickningsintresset tagit sig på sistone. Unga tjejer i gymnasiet – och killar också – droppar in på spontana stickjuntor eller trängs för att visa avancerade alster på sajter som ravelry.com. De mest heroiska deltar i krävande maratonstickningar eller stickar något värmande till oljeskadade pingviner.
– Det finns VM i stickning. Det här är verkligen en folkrörelse, överraskande stor, som vuxit fram underifrån och engagerar folk i alla åldrar och samhällsskikt. Och inte enbart kvinnor. Garnaffärerna har faktiskt ett uppsving, trots krisen, säger designern Birgitta Forslund, författare till boken ”Stickat och virkat – vintage på svenska”.

 

  • Håll formen som på 1800-talet

Forna tiders kraftkarlar bollade ofta med primitiva, handtagsförsedda järnklot när de skulle visa sin styrka på tivoli.
Starke Adolf-kloten, nu benämnda kettlebells, är plötsligt bland det hetaste som finns i träningsvärlden. De kräver böj- och sväng­rörelser som är rent märkvärdigt uppbyggliga för både muskler och kondition.
Trenden går överhuvudtaget mot enklare, ursprungliga träningsmetoder som påminner inte så lite om forna tiders husmorsgymnastik.
Den egna kroppen är ett effektivare redskap än komplicerade maskiner, gymkort är dyra och varför krångla till det i onödan?

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top