6 fiffiga självbevattningstips som hjälper dina växter att överleva semestern

Orolig för dina växter under semestern? Bara lugn! Det finns knep som gör att dina gröna växter mår fint även utan din närvaro. Här listar vi 6 smarta självbevattningsknep.

1. Bomullstråd och en skål med vatten

Gör ett eget bevattningssystem genom att använda tråd och vatten. Allt du behöver göra är att fylla en skål eller bunke med vatten och placera den högre än växten. Lägg ena änden av ett bomullssnöre i vattnet och den andra änden i krukan.

Foto: Blomsterlandet

2. PET-flaska

Kapa en gammal PET-flaska på mitten och stoppa ner öppningen i krukan. Fyll den sedan med vatten för att växten ska få tillgång på vatten varje dag.


LÄS ÄVEN: 13 vackra trädgårdar att besöka i sommar – fina utflyktstips


Foto: Plantagen

3. Bevattningsmatta

Köp en färdig i butik eller gör en egen bevattningsmatta genom att lägga wettexdukar eller tidningspapper i en djup plåt eller på en bricka med kanten. Fyll på med vatten och placera sedan växterna i sina innerkrukor där. 

Foto: Blomsterfrämjandet

4. Vattna ordentligt 

Glöm inte att vattna rejält innan du åker hemifrån. Det i kombination med en smart självbevattningsteknik ger dina växter goda chanser att klara sig.


LÄS ÄVEN: Det här odlar vi helst sommaren 2023


Foto: Plantagen

5. Självvattnande kruka

Satsa på självvattnande krukor! Krukor i olika storlekar finns bland annat på Plantagen.

Foto: Plantagen

6. Öka luftfuktigheten

Växter trivs bra i högre luftfuktighet och ett sätt att säkra den när du är borta är att ställa fram skåla med vatten som får avdunsta under semestern.

Foto: Plantagen

Artikeln publicerades först hos Hus & Hem.


LÄS ÄVEN: Odla ätbart på balkongen – 7 smarta tips


Scroll to Top