Avslutad resa: Drömresa för dig som älskar hantverk: Följ med oss till Tallinn

Följ med oss på en fullmatad hantverksresa till Tallinn med besök på Estlands största slöjd- och hantverksmässa, ullspinneriet Aade Lõng OÜ och Karnaluks – ett eldorado för alla som älskar textil och hantverk.

Folkkonsten tas på allvar i Estland, det rika hemslöjdsarvet vårdas ömt men utvecklas också ständigt. Gamla mönster återanvänds flitigt i nyproducerade textilier, modern design och klädesplagg.

Vi besöker den stora slöjd- och hantverksmässan som hålls i samband med Martindagen, som firas till minne av Martin Luthers födelse den 10 november. Till Martindagen ska alla utomhusarbeten vara avslutade och inomhusaktiviteter tar vid.

Hundratals utställare och tusentals besökare kommer till mässan som i folkmun kallas ”Sångfestivalen för hantverksintresserade”. Allt från stickade vantar, broderade tofflor och handgjorda mattor till närproducerad mat finns att köpa. Observera att man måste ha både kontanter (euro) och kort, då en del av mässutställarna tar kort och en del enbart kontanter.

Vi gör också en historisk vandring genom Tallinns gamla stadskärna som i sin helhet är upptagen på Unescos världsarvslista som norra Europas mest välbevarade medeltida stad.

Självklart blir det också många chanser att fynda prisvärda garner, tyger, material för tovning, kiltning, knyppling med mera, då vi besöker flera välsorterade butiker med brett sortiment av alla sorters sybehör.

Tallinn är en fantastiskt välbevarad medeltidsstad som vi passar på att upptäcka. Foto: Shutterstock

Reseprogram Hantverksresa till Tallinn

Dag 1

Samling på seneftermiddagen i Värtahamnen. Vår ­representant på resan är ­behjälplig vid incheckningen på MS Baltic Queen som ska ta oss till Tallinn. På kvällen äter vi en buffé­middag ombord där både mat och dryck ingår.

Dag 2

Vi äterfrukost i lugn och ro innan fartyget lägger till i Tallinn. Vår guide och buss möter oss vid färjeterminalen och vi åker till hotellet och lämnar av våra väskor. Lunchen serveras på restaurang i centrala Tallinn och därefter ska vi bekanta oss närmare med gamla stan till fots. Tallinn är en av de bäst bevarade gamla Hansastäderna i världen och innanför murarna känns det som att man kastas tillbaka till medeltiden. Turen avslutas vid vårt centrala hotell där vi checkar in. Vi träffas lite ­senare på kvällen för att ­gemensamt promenera till vår middagsrestaurang.

Dag 3

Större delen av dagen tillbringar vi på Estlands största slöjd- och hantverksmässa. Här finns ett stort och rikt urval av estnisk slöjd och hantverk. Stanna gärna till vid Lillemantels monter. De är kända för sina blommiga rockar och lapptäckejackor. Broderiet är baserad på det arkaiska nålarbetet. Under eftermiddagen går bussen tillbaka till hotellet via specialbutiken Karna­luks, ett eldorado för den som älskar slöjd, textil och hantverk, här finns nästan alla tillbehör man kan tänkas behöva. Kväll och middag på egen hand.

Dag 4

Efter frukost beger oss av ut ur staden för att besöka Aade löng Spinneri. Här tillverkar man garn av hög kvalitet av ull från lokala får­gårdar i Estland men också från Sverige och Australien. Tillbaka i Tallinn checkar vi ut och har några timmar på egen hand i stan där det finns gott om lunchställen att välja mellan. Tidig eftermiddag blir vi hämtade på hotellet av bussen som tar oss till Tallinksiljas färje­terminal för turen tillbaka till Stockholm igen. Middag på egen hand ombord.

Dag 5

Vi hinner äta frukost i lugn och ro innan vi anländer till Värtahamnen i Stockholm runt 10-tiden på förmid­dagen med våra nyfunna vänner och ­fyllda av lust att skapa.

Hantverksmässan i Tallinn är resans självklara höjdpunkt med hundratals utställare. Foto: Shutterstock

Resefakta Tallinn 7–11 november 2023

Utresa: 7 november 2023
Hemresa: 11 november 2023
Pris: 8 900 kr per person i ­delat dubbelrum/hytt.

Researrangör: Specialresor.

I priset ingår:

 • Båtresa Stockholm–Tallinn tur och retur, del i 2-bäddshytt (fönster) med Tallink Siljas fartyg MS Baltic Queen.
 • 2 övernattningar i dubbelrum på 4-stjärniga Tallink City Hotel ­inklusive frukost.
 • Bussresa enligt program i Estland.
 • 4 frukostar – 2 ombord på fartyget och 2 på hotellet, en lunch i samband med utfärden dag 2, 2middagar – en buffémiddag på färjan och en 3-rätters i Tallinn dag 2
 • Bussresor enligt program i ­Estland.
 • Besök på Aade Lõng OÜ och Karnaluks samt inträde till hantverksmässan.
 • Svensktalande guide, dag 2 och 4.
 • Färdledare från Specialresor.
 • Representant från Hemmets ­Journal/Icakuriren.
 • Resegaranti via den statliga ­resegarantin.

Tillägg:

 • Egen hytt/enkelrum: 2 990 kr.
 • Avbeställningsskydd och ­reseförsäkring.

Boka så här:
Ring 054-18 89 00 eller mejla info@special-resor.se

Begränsat antal platser, ”först till kvarn”. Övriga resevillkor får du vid bokningen eller läs mer på www.special-resor.se

Vi reserverar oss för program­ändringar, ­valuta- eller skatte­förändringar som står utanför vår kontroll, och hänvisar till ­gällande reselagstiftning.

Ett samarbete mellan Hemmets Journal, Icakuriren, Stickat & Sånt och Specialresor

Presenteras av

Se hela Hemmets Journals reseprogram för 2023

Scroll to Top