4 portioner

Gubbröra:

1 rödlök
3 hårdkokta ägg
150 g ansjovisfiléer eller ansjoviskryddad sill
1 liten knippa dill
3 msk gräddfil
4 msk stenbitsrom, röd

Rårakor:

8 medelstora potatisar, mjöliga
2–3 krm salt
4–5 msk raps- eller majsolja till stekning
Garnering och servering:
1 liten rödlök, skuren i ringar
1 msk finskuren gräslök
dillvippor
citronklyftor

Gör så här:

  1. Gubbröra: Skala och hacka lök och ägg. Hacka ansjovis och dill.
  2. Blanda lök, ägg, ansjovis, dill och gräddfil. Vänd ner rommen och blanda ihop.
  3. Rårakor: Skala och riv potatisen på den grövsta sidan av rivjärnet. Blanda den genast med salt.
  4. Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg i potatissmeten i klickar och bred ut dem med stekspade så att potatis­kakorna blir tunna och frasiga i kanterna. Stek dem ljust bruna på båda sidor, ca 2 minuter. ­Efterstek på svag värme ca 3 minuter.
  5. Fördela rårakorna på tallrikar. Toppa med gubbröra. Garnera med rödlök, gräslök och dillvippor. Servera gärna citronklyftor vid sidan av.