Du behöver

    4 portioner:
  • 900 g kycklingfilé eller kycklinglårfilé
  • Marinad:
  • 1 citron, saften
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk torkad oregano
  • ½ dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tzatziki:
  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ gurka
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 1 tsk olivolja
  • Grekisk sallad:
  • 1 rödlök
  • 1 röd eller grön paprika
  • 1 gurka
  • 2 tomater
  • oregano eller persilja
  • 1 dl gröna oliver
  • ½ dl olivolja
  • 3 msk balsamvinäger
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Blötlägg grillspetten i 30 minuter före användning.

2

Marinad: Skala och pressa vitlöken. Blanda samtliga ingredienser.

3

Putsa och dela kycklingen i bitar. Lägg i en bunke och häll marinaden över. Vän ordentligt. Täck med plastfolie och låt dra i kylen i några timmar. Har du bråttom kan du marinera kycklingen i rumstemperatur i 30 minuter.

4

Ta upp köttet och trä upp på spett. Lägg spetten på ett ugnsgaller och ställ en plåt under. Grilla strax under ugnens mitt i ca 15 minuter. På grill, grilla ca 6–8 minuter på varje sida.

5

Tzatzikii: Skala och pressa vitlöken. Riv gurkan, pressa ur vattnet och låt rinna av. Blanda och låt stå i kylen till servering. Ringla över olivolja.

6

Grekisk sallad: Skala och skiva löken tunt. Kärna ur och strimla paprikan. Skär gurkan i bitar. Skär tomaterna i bitar.

7

Blanda på ett generöst fat, toppa med oregano och oliver. Ringla över olivolja och vinäger. Krydda med salt och peppar.

8

Servera spetten med sallad och tzatziki.