Du behöver
-
4 portioner:
- 900 g kycklingfilé eller kycklinglårfilé Marinad:
- 1 citron, saften
- 3 vitlöksklyftor
- 2 msk torkad oregano
- ½ dl olivolja
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar Tzatziki:
- 3 dl grekisk yoghurt
- 2 vitlöksklyftor
- ½ gurka
- ½ tsk salt
- ½ tsk svartpeppar
- 1 tsk olivolja Grekisk sallad:
- 1 rödlök
- 1 röd eller grön paprika
- 1 gurka
- 2 tomater
- oregano eller persilja
- 1 dl gröna oliver
- ½ dl olivolja
- 3 msk balsamvinäger Ugn: 225°
Gör så här
Blötlägg grillspetten i 30 minuter före användning.
Marinad: Skala och pressa vitlöken. Blanda samtliga ingredienser.
Putsa och dela kycklingen i bitar. Lägg i en bunke och häll marinaden över. Vän ordentligt. Täck med plastfolie och låt dra i kylen i några timmar. Har du bråttom kan du marinera kycklingen i rumstemperatur i 30 minuter.
Ta upp köttet och trä upp på spett. Lägg spetten på ett ugnsgaller och ställ en plåt under. Grilla strax under ugnens mitt i ca 15 minuter. På grill, grilla ca 6–8 minuter på varje sida.
Tzatzikii: Skala och pressa vitlöken. Riv gurkan, pressa ur vattnet och låt rinna av. Blanda och låt stå i kylen till servering. Ringla över olivolja.
Grekisk sallad: Skala och skiva löken tunt. Kärna ur och strimla paprikan. Skär gurkan i bitar. Skär tomaterna i bitar.
Blanda på ett generöst fat, toppa med oregano och oliver. Ringla över olivolja och vinäger. Krydda med salt och peppar.
Servera spetten med sallad och tzatziki.