Denna paj hamnade på delad tredjeplats i Hemmets Journals tävling ”Sveriges godaste matpaj”. Receptet är framtaget av Lissie Andersson i Tavelsjö och provlagat av HJ:s Kerstin Svensson.
Du behöver
-
4–6 portioner:
- Pajdeg:
- 3 dl vetemjöl
- 100 g smör
- 1 krm salt
- 3 msk kallt vatten Fyllning:
- 1 gul lök
- 1 msk smör
- 3 dl riven ost
- 150 g gravad eller kallrökt lax
- 3 ägg
- 2 ½ dl matlagningsgrädde
- 1 dl hackad dill
- salt och peppar Ugn: 200°
Gör så här
Pajdeg: Finfördela smöret i mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylen i 30 minuter.
Kavla ut och lägg i en form, 24 cm i diameter. Nagga och förgrädda i 10 minuter. Höj ugnsvärmen till 225°.
Fyllning: Skala och hacka löken och fräs den mjuk i smör. Lägg den i pajskalet och strö över osten. Skär laxen i mindre bitar och lägg i pajskalet.
Vispa ihop ägg, matlagningsgrädde, dill, salt och peppar och häll över laxen. Grädda i 25 minuter.