Lättlagad laxpaj

En fint komponerad paj med lax, dill och ost. Passar utmärkt på buffébordet eller som ensamrätt.

Denna paj hamnade på delad tredjeplats i Hemmets Journals tävling ”Sveriges godaste matpaj”. Receptet är framtaget av Lissie Andersson i Tavelsjö och provlagat av HJ:s Kerstin Svensson.

Du behöver

    4–6 portioner:
  • Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 1 krm salt
  • 3 msk kallt vatten
  • Fyllning:
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 3 dl riven ost
  • 150 g gravad eller kallrökt lax
  • 3 ägg
  • 2 ½ dl matlagningsgrädde
  • 1 dl hackad dill
  • salt och peppar
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Pajdeg: Finfördela smöret i mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylen i 30 minuter.

2

Kavla ut och lägg i en form, 24 cm i diameter. Nagga och förgrädda i 10 minuter. Höj ugnsvärmen till 225°.

3

Fyllning: Skala och hacka löken och fräs den mjuk i smör. Lägg den i pajskalet och strö över osten. Skär laxen i mindre bitar och lägg i pajskalet.

4

Vispa ihop ägg, matlagningsgrädde, dill, salt och peppar och häll över laxen. Grädda i 25 minuter.

Scroll to Top