Du behöver
-
8 bitar:
- 200 g kylskåpskallt smör
- 2 dl strösocker
- 2 ägg
- 4 ½ dl vetemjöl
- 2–3 äpplen
- 1–2 tsk citronsaft
- 1 msk florsocker Toscaglasyr:
- 275 g salta jordnötter
- 75 g smör
- ½ dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 2 msk vetemjöl
- 2 msk mjölk Ugn: 175°
Gör så här
Skär smöret i små bitar, lägg i matberedare monterad med kniv. Häll i sockret och mixa ihop. Tillsätt äggen, ett i taget och kör tills allt blandas. Tillsätt mjölet, kör till en jämn smet.
Häll smeten i en bakpappersklädd springform, jämna till ytan.
Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Stick ner dem tätt i smeten. Pensla äppelskivorna med citron. Sikta över florsocker.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
Toscaglasyr: Hacka jordnötterna. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och sirap och koka ihop. Rör i mjölet och mjölken.
Koka under omrörning tills glasyren tjocknar, ca 3 minuter. Blanda i 2/3 delar av nötterna.
Bred glasyren över kakan. Strö på resten av nötterna och grädda kakan i ytterligare ca 10 minuter. Låt svalna och ta ur formen.