Äppelkaka med knäckig jordnötstosca

Det mesta blir godare när det toppas av knaprig tosca! Här får en mjuk äppelkaka ett täcke av läcker jordnötstosca.

Du behöver

    8 bitar:
  • 200 g kylskåpskallt smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 2–3 äpplen
  • 1–2 tsk citronsaft
  • 1 msk florsocker
  • Toscaglasyr:
  • 275 g salta jordnötter
  • 75 g smör
  • ½ dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk mjölk
  • Ugn: 175°

Gör så här

1

Skär smöret i små bitar, lägg i matberedare monterad med kniv. Häll i sockret och mixa ihop. Tillsätt äggen, ett i taget och kör tills allt blandas. Tillsätt mjölet, kör till en jämn smet.

2

Häll smeten i en bakpappersklädd springform, jämna till ytan.

3

Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Stick ner dem tätt i smeten. Pensla äppelskivorna med citron. Sikta över florsocker.

4

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.

5

Toscaglasyr: Hacka jordnötterna. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och sirap och koka ihop. Rör i mjölet och mjölken.

6

Koka under omrörning tills glasyren tjocknar, ca 3 minuter. Blanda i 2/3 delar av nötterna.

7

Bred glasyren över kakan. Strö på resten av nötterna och grädda kakan i ytterligare ca 10 minuter. Låt svalna och ta ur formen.

Scroll to Top