Grönkålspaj med äpple och stekt fläsk

Matiga små pajrutor med grönkål, tärnat fläsk och äppelklyftor blir ett lyckat inslag på julens buffébord. Med potatis i fyllningen blir det extra mättande.

Du behöver

    24 stycken
  • 4 dl vetemjöl
  • 175 g smör, i bitar
  • ½ dl kallt vatten
  • Fyllning
  • 1 gul lök
  • 1 äpple
  • smör till stekning
  • 100 g skuren grönkål
  • 2 kokta potatisar, tärnade
  • 4 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • salt och peppar
  • Topping
  • 2 äpplen
  • 300 g rimmat, tärnat fläsk
  • kanel
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Blanda mjöl och smör till en smulig deg, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.

2

Tryck ut degen i en form, 23 x 33 cm. Nagga degen och ställ i kylen i 45 minuter.

3

Förgrädda pajdegen i 10 minuter

4

Fyllning: Skala och hacka löken. Kärna ur äpplena och skär dem i bitar.

5

Fräs löken mjuk i smör. Lägg i äpple och grönkål och fräs ett par minuter.

6

Lägg över i pajskalet och lägg i tärnad potatis. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar och häll i formen.

7

Grädda i 25 minuter, tills stanningen stelnat. Låt svalna. Skär i rutor.

8

Topping: Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Stek fläsket nästan knaprigt. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.

9

Stek äpplena i fettet. Krydda med kanel. Toppa pajbitarna med fläsk och äppelklyftor.

Scroll to Top