Du behöver
-
24 stycken
- 4 dl vetemjöl
- 175 g smör, i bitar
- ½ dl kallt vatten Fyllning
- 1 gul lök
- 1 äpple
- smör till stekning
- 100 g skuren grönkål
- 2 kokta potatisar, tärnade
- 4 ägg
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- salt och peppar Topping
- 2 äpplen
- 300 g rimmat, tärnat fläsk
- kanel Ugn: 200°
Gör så här
Blanda mjöl och smör till en smulig deg, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en form, 23 x 33 cm. Nagga degen och ställ i kylen i 45 minuter.
Förgrädda pajdegen i 10 minuter
Fyllning: Skala och hacka löken. Kärna ur äpplena och skär dem i bitar.
Fräs löken mjuk i smör. Lägg i äpple och grönkål och fräs ett par minuter.
Lägg över i pajskalet och lägg i tärnad potatis. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar och häll i formen.
Grädda i 25 minuter, tills stanningen stelnat. Låt svalna. Skär i rutor.
Topping: Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Stek fläsket nästan knaprigt. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
Stek äpplena i fettet. Krydda med kanel. Toppa pajbitarna med fläsk och äppelklyftor.