Du behöver
-
24 rutor
- 1 dl strösocker
- 150 g smör, rumsvarmt
- 2 ägg
- 4 ½ dl vetemjöl
- ½ msk vaniljsocker
- 1 msk bakpulver
- 1 krm salt
- 1 ½ dl standardmjölk Fyllning
- 200 g färskost
- 75 g smör, rumsvarmt
- 1 citron, rivet skal
- 4–5 dl färska eller frysta lingon
- 1 tsk mald kanel
- 1 dl råsocker Garnering
- lingon och lingonblad Ugn: 175°
Gör så här
Botten: Rör socker och smör poröst i en bunke. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör mellan varje ägg.
Blanda vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en skål. Sikta ner mjölblandningen och mjölken växelvis i äggsmeten och rör om.
Bred ut smeten i en långpanna, ca 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper.
Fyllning: Blanda färskost, smör och citronskal. Bred ut fyllningen på kakan. Se till att spara en liten degkant runt om.
Strö först över lingon och kanel och sist råsocker. Grädda kakan strax under ugnens mitt i ca 45 minuter. Ta ut och låt svalna.
Garnering: Dela kakan i rutor. Toppa med lingon.