Lingonrutor med färskostfyllning

Vår fyllda lingonkaka med mjuk botten, krämig fyllning och saftiga lingon bjuder på en smakupplevelse utöver det vanliga. Det lilla extra får kakan av kanel och citron. Det här är ett recept du inte vill missa!

Du behöver

    24 rutor
  • 1 dl strösocker
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 2 ägg
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • ½ msk vaniljsocker
  • 1 msk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 ½ dl standardmjölk
  • Fyllning
  • 200 g färskost
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 1 citron, rivet skal
  • 4–5 dl färska eller frysta lingon
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 dl råsocker
  • Garnering
  • lingon och lingonblad
  • Ugn: 175°

Gör så här

1

Botten: Rör socker och smör poröst i en bunke. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör mellan varje ägg.

2

Blanda vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en skål. Sikta ner mjölblandningen och mjölken växelvis i äggsmeten och rör om.

3

Bred ut smeten i en långpanna, ca 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper.

4

Fyllning: Blanda färskost, smör och citronskal. Bred ut fyllningen på kakan. Se till att spara en liten degkant runt om.

5

Strö först över lingon och ­kanel och sist råsocker. Grädda kakan strax under ugnens mitt i ca 45 minuter. Ta ut och låt svalna.

6

Garnering: Dela kakan i rutor. Toppa med lingon.

Scroll to Top