Parmafylld fläskfilé med rödvinssås

Gör fläskfilén extra god och festlig. Fyll den med parmaskinka och mozzarella! Rödvinssås och potatiskaka smakar fint till.

Du behöver

  • 600 g fläskfilé
  • 50 g parmaskinka
  • 100 g mozzarella i bitar
  • 4 st soltorkade tomater i olja strimlade
  • 1 msk färsk timjan
  • salt och peppar
  • 1 msk smör
  • 150 g cocktailtomater

Rödvinssås

1 st schalottenlök
1 msk smör
3 dl rödvin
1 dl vatten
2 msk kalvfond
2 msk majsstärkelse

Potatiskaka

800 g potatis
1 st gul lök
0.5 dl hackad persilja
1 tsk torkad timjan
salt och peppar
1.5 dl riven smakrik ost
3 st ägg
2 dl vispgrädde

Ugn: 175°

Gör så här

1

Putsa filén och skär ett längsgående snitt. Vik ut köttet. Lägg på skinka, mozzarella, tomater och timjan. Rulla ihop filén och bind upp med steksnöre. Salta och peppra.

2

Bryn runt om i smör i stekpanna. Tillaga klart i ugnen tills inner-temperaturen är 70°. Baka tomaterna i 15 minuter. Låt köttet vila i 5 minuter.

3

Rödvinssås: Skala och hacka löken. Fräs i smör utan att den får färg. Tillsätt vin, vatten och fond och koka i 10 minuter. Red av med majsstärkelse och koka upp. Smaka av.

4

Potatiskaka: Skala och skiva potatis och lök.

5

Smörj en form med avtagbar kant, 24 cm i diameter. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten. Klä in formen utvändigt med folie.

6

Varva potatis, lök, örter, salt, peppar och ost i formen. Börja och sluta med potatis.

7

Vispa ihop ägg och grädde och häll i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 80 minuter, tills potatisen är klar.

8

Skär upp och servera till filén och såsen.

Scroll to Top