Smörgåstårta med brieost och ananas

Brieosten får spännande sällskap av ananas i denna höjdartårta. Receptet kommer från Annika Andersson i Liatorp, tredjepristagare i Hemmets Journals tävling där vi efterlyste Sveriges godaste smörgåstårta-

Du behöver

Bröd

50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1 msk strösocker
1.5 tsk salt
11 dl vetemjöl

Fyllning lager 1 och 3

200 g rökt skinka
2 dl crème fraîche
1.5 dl majonnäs
227 g krossad ananas en liten burk
salt och peppar

Fyllning lager 2

200 g bredbar leverpastej
0.75 st vispgrädde
1 dl bostongurka

Garnering

2 dl crème fraîche
2 dl majonnäs
rucolasallad
0.5 st gurka
2 st kokta ägg
150 g brieost
100 g rökt skinka
15 st miniplommontomater
0.25 st färsk ananas

Ugn: 200°

Gör så här

1

Bröd: Smula ner jästen i en degskål. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37°. Häll degspadet över ­jästen och rör om tills jästen lösts upp.

2

Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

3

Klä en rund form, 24 cm i diameter, med bakplåtspapper. Lägg i degen och platta ut tills den är jämntjock och täcker bottnen. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

4

Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Låt svalna och dela i 4 bottnar.

5

Fyllning lager 1 och 3: Hacka skinkan fint och blanda med crème fraiche, majonnäs och ananas med spad. Smaka av med salt och peppar.

6

Fyllning lager 2: Rör samman leverpastej, grädde och bostongurka till en jämn smet.

7

Lägg samman bottnarna med fyllningarna emellan dagen innan tårtan ska serveras.

8

Garnering: Blanda crème fraiche och majonnäs. Bred det runt om och ovanpå tårtan. Garnera kanten med rucola och gurka.

9

Skala och hacka äggen och lägg i mitten. Skiva osten. Rulla ihop skinkan och varva den med osten.

10

Dela tomaterna och skär ananasen i bitar. Toppa smörgåstårtan med dessa.

Scroll to Top