Du behöver
Bröd
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1 msk strösocker
1.5 tsk salt
11 dl vetemjöl
Fyllning lager 1 och 3
200 g rökt skinka
2 dl crème fraîche
1.5 dl majonnäs
227 g krossad ananas en liten burk
salt och peppar
Fyllning lager 2
200 g bredbar leverpastej
0.75 st vispgrädde
1 dl bostongurka
Garnering
2 dl crème fraîche
2 dl majonnäs
rucolasallad
0.5 st gurka
2 st kokta ägg
150 g brieost
100 g rökt skinka
15 st miniplommontomater
0.25 st färsk ananas
Ugn: 200°
Gör så här
Bröd: Smula ner jästen i en degskål. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Klä en rund form, 24 cm i diameter, med bakplåtspapper. Lägg i degen och platta ut tills den är jämntjock och täcker bottnen. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Låt svalna och dela i 4 bottnar.
Fyllning lager 1 och 3: Hacka skinkan fint och blanda med crème fraiche, majonnäs och ananas med spad. Smaka av med salt och peppar.
Fyllning lager 2: Rör samman leverpastej, grädde och bostongurka till en jämn smet.
Lägg samman bottnarna med fyllningarna emellan dagen innan tårtan ska serveras.
Garnering: Blanda crème fraiche och majonnäs. Bred det runt om och ovanpå tårtan. Garnera kanten med rucola och gurka.
Skala och hacka äggen och lägg i mitten. Skiva osten. Rulla ihop skinkan och varva den med osten.
Dela tomaterna och skär ananasen i bitar. Toppa smörgåstårtan med dessa.