Glutenfria semlor

Fluffiga och fina semlor som bakats på glutenfri mjölmix. Fyllda på klassiskt vis med mandelmassa och vispgrädde.

22 stycken

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 100 g smör
  • 3.75 dl mjölk
  • 125 g kesella
  • 1.5 msk fiberhusk
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 1.5 dl strösocker
  • 0.5 tsk hjorthornssalt
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 600 g glutenfri mjölmix, Semper eller Lailas
  • ägg till pensling
  • florsocker att sikta över

Fyllning

200 g mandelmassa
2 msk mjölk
5 dl vispgrädde

Ugn: 225°

Gör så här

1

Smula jästen i en degskål. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och kesella. Värm till 37°, häll över jästen och rör om tills den lösts upp.

2

Rör i fiberhusk och låt svälla i 10 minuter. Rör i ägg, salt, socker, hjorthornssalt, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta till en jämn deg. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.

3

Ta upp degen på bakbord mjölat med mjölmix. Dela den i 16 bitar. Rulla bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper.

4

Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och ­grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Låt svalna.

5

Fyllning: Skär av ett lock på bullarna. Gröp ur lite av inkråmet. Blanda inkråmet med riven mandelmassa och mjölk och lägg tillbaka det i bullarna.

6

Vispa grädden och lägg i bullarna. Lägg på locken och sikta över florsocker.

Scroll to Top