25 stycken
Du behöver
- 25 g jäst
- 50 g smör
- 2 dl mjölk
- 0.5 dl filmjölk
- 0.5 dl strösocker
- 1 krm salt
- 0.5 tsk stött kardemumma
- 6 dl vetemjöl
- ägg till pensling
- florsocker att sikta över
Fyllning
200 g mandelmassa
2 msk mjölk
5 dl vispgrädde
Ugn: 200°
Gör så här
Smula jästen i en degskål. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölk och filmjölk i kastrullen och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills den lösts upp.
Tillsätt socker, salt, kardemumma och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Rulla ut till en längd. Dela den i 25 bitar och rulla små bullar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 20 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Låt svalna.
Fyllning: Skär av ett lock på bullarna. Klipp till locken så att de blir hjärtformade eller använd en kakform. Gröp ur lite av inkråmet. Blanda inkråmet med riven mandelmassa och mjölk och lägg tillbaka i bullarna.
Vispa grädden. Lägg den i bullarna och lägg på locken. Sikta över florsocker.