Du behöver
- 25 g jäst
- 1 st påse saffran á 0,5 gram
- 0.5 dl strösocker
- 100 g smör 50 + 50
- 3 dl mjölk
- 1 st ägg
- 0.5 tsk salt
- 8.5 dl vetemjöl
- 2 tsk stött kardemumma
Fyllning
50 g rumsvarmt smör
3 msk strösocker
1.5 tsk stött kardemumma
Toscasmet
50 g smör
2 dl strösocker
0.5 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
2 msk vetemjöl
100 g mandelspån
Ugn: 225°
Gör så här
Smula ner jästen i en skål. Stöt saffranet med 1 msk av sockret. Smält 50 g smör. Tillsätt saffran och mjölk och värm till 37°. Häll degvätskan över jästen och rör om tills jästen lösts upp.
Vispa upp ägget och tillsätt halva – spara resten till pensling. Tillsätt salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl i maskin. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
Rör 50 g smör, resten av sockret och kardemumma smidigt. Arbeta ner allt i degen.
Fyllning: Rör ihop smör, socker och karde-mumma.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut till en platta, 35 x 50 cm. Bred på fyllning.
Rulla ihop degen och skär i bitar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 40 minuter.
Toscasmet: Smält samman smör, socker, grädde, sirap, mjöl och mandelspån i en kastrull. Småkoka i 10 minuter. Låt svalna men inte stelna.
Pensla bullarna med resten av ägget och grädda mitt i ugnen i 6 minuter.
Ta ut och klicka försiktigt på toscasmeten. Grädda klart i ca 6 minuter till.