4 portioner

Du behöver

1 stor aubergine
½ tsk salt
1 ½ msk olivolja
1 röd paprika
1 gul eller orange paprika
1 finhackad rödlök
½ finhackad röd chili
2 rivna vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
1 paket krossade tomater, 400 g
1 burk konserverade körsbärstomater, 400 g
½ msk paprika
½ msk malen spiskummin
2 msk grönsaksfond
1 ½ dl vatten
1 paket bönor, t ex blandade vita
1 msk honung
3 msk finhackad persilja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Servering

bön- eller grönsakspasta

Gör så här

  1. Riv auberginen grovt. Fördela den på en bricka och strö över saltet. Låt stå i 5 minuter. Häll av vätskan.
  2. Fräs auberginen under omrörning i het olja i en stekgryta. Kärna ur och tärna paprikorna.
  3. Vänd ner paprikor, lök, chili, vitlök och tomatpuré i grytan. Rör om och låt puttra i 3–4 minuter.
  4. Tillsätt krossade ­tomater, körsbärstomater, kryddor, fond och vatten. Sjud på svag värme ­i 10–12 minuter.
  5. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Vänd ner i grytan tillsammans med honung, persilja, salt och peppar.
  6. Servera med bön- eller grönsakspasta.

Vill du göra chili con carne istället för vår vegetariska variant? Byt ut auberginen mot 400 g valfri färs.