6 portioner
Du behöver
- 1 citron
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk flytande honung
- 0.75 dl olivolja
- 1 msk finhackad timjan
- 1 msk finhackad basilika
- 6 kycklingfiléer
- 2 msk smör
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Basilikakräm
1 kruka basilika
2 äggulor
3 msk fransk senap
2 tsk rödvinsvinäger
½ tsk salt
3 dl rapsolja
0.5 dl olivolja
Garnera med
basilika
haricots verts
Ugn: 225°
Gör så här
Tvätta citronen och riv av det yttersta skalet. Skala och finhacka vitlöksklyftorna.
Blanda citronrasp, vitlök, honung, olivolja, timjan och basilika.
Putsa kycklingen. Lägg ner filéerna i dubbla plastpåsar. Häll marinaden i påsen och blanda om ordentligt. Placera på tallrik och ställ kallt över natten.
Ta upp kycklingen och låt rinna av. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn kycklingen runt om. Salta och peppra.
Lägg kycklingen i en bakplåtspappersklädd långpanna. Stek vidare strax under ugnens mitt i ca 20 minuter eller tills kycklingen har en innertemperatur på 72°.
Basilikakräm: Plocka bladen av basilikan och lägg i en matberedare. Tillsätt äggulor, senap, vinäger samt kryddor. Mixa i en halv minut. Tillsätt långsamt oljan genom matarröret under tiden som du kör matberedaren. Kör till en kräm.
Skiva kycklingfiléerna. Lägg upp på fat, gärna på en bädd av sallad eller bönor. Garnera med basilika och citron. Toppa med basilkakräm.