Citron- och örtmarinerad kycklingfilé

Bjud på saftig kyckling i påsk! Kycklingen marineras över natten i en läcker ört- och citronolja innan den steks. Servera kycklingen med en frisk basilikakräm.

6 portioner

Du behöver

  • 1 citron
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk flytande honung
  • 0.75 dl olivolja
  • 1 msk finhackad timjan
  • 1 msk finhackad basilika
  • 6 kycklingfiléer
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Basilikakräm

1 kruka basilika
2 äggulor
3 msk fransk senap
2 tsk rödvinsvinäger
½ tsk salt
3 dl rapsolja
0.5 dl olivolja

Garnera med

basilika
haricots verts

Ugn: 225°

Gör så här

1

Tvätta citronen och riv av det yttersta skalet. Skala och finhacka vitlöksklyftorna.

2

Blanda citronrasp, vitlök, honung, olivolja, timjan och basilika.

3

Putsa kycklingen. Lägg ner filéerna i dubbla plastpåsar. Häll marinaden i påsen och blanda om ordentligt. Placera på tallrik och ställ kallt över natten.

4

Ta upp kycklingen och låt rinna av. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn kycklingen runt om. Salta och peppra.

5

Lägg kycklingen i en bakplåtspappersklädd långpanna. Stek vidare strax under ugnens mitt i ca 20 minuter eller tills kycklingen har en innertemperatur på 72°.

6

Basilikakräm: Plocka bladen av basilikan och lägg i en matberedare. Tillsätt äggulor, senap, vinäger samt kryddor. Mixa i en halv minut. Tillsätt långsamt oljan genom matarröret under tiden som du kör matberedaren. Kör till en kräm.

7

Skiva kycklingfiléerna. Lägg upp på fat, gärna på en bädd av sallad eller bönor. Garnera med basilika och citron. Toppa med basilkakräm.

Scroll to Top