Bittes potatissoppa

Den mustiga potatissoppan är både mättande, värmande och prisvärd. Servera soppan med gratinerade tunnbrödssticks.

4 portioner

Du behöver

  • 350 g fast potatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd chilifrukt
  • 0.5 stjälk blekselleri
  • 0.5 purjolök
  • 0.5 dl olivolja
  • 65 g färsk spenat
  • 1 l kycklingbuljong
  • 400 g vita bönor
  • rivet skal från en halv citron
  • 140 g tärnat bacon
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 50 g hyvlad parmesanost

Garnering

riven parmesanost
färsk oregano

Tunnbrödssticks

75 g färskost
2 st mjuka tunnbröd
3 msk blandade örter
2 msk klippt gräslök

Ugn: 225°

Gör så här

1

Skala och dela potatisen i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Ansa och skiva sellerin. Ansa och strimla purjolöken.

2

Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs potatis, vitlök, chili, selleri och purjolök blankt och smidigt utan att det får färg. Vänd ner spenaten och låt mjukna, häll på buljongen och koka tills potatisen är mjuk, ca 20 minuter.

3

Skölj bönorna noga, låt rinna av i en sil. Vänd ner i soppan. Stek baconet knaprigt, låt rinna av på hushållspapper. Vänd ner det i soppan. Koka upp så att soppan blir riktigt varm. Krydda med salt och peppar.

4

Häll upp soppan i skålar, toppa med hyvlad parmesan och oregano. Servera med tunnbrödssticks.

5

Tunnbrödssticks:

Bred färskosten på bröden. Toppa med örter och gräslök. Skär varje bröd i 6 bitar, placera dem på en bakplåtspappersklädd långpanna. Rosta strax under ugnens mitt i ca 6-7 minuter, servera till potatissoppan.

Scroll to Top