Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 750 g pumpa t ex Butternutpumpa
  • 200 g svartkål med stjälk
  • 2 st stjälkar selleri
  • olivolja till stekning
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 tsk torkad basilika
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater 400 g
  • 2 dl vatten
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 4 msk kapris gärna saltad
  • 5 tsk rödvinsvinäger
  • 1 tsk strösocker
  • salt

Servera med:

pasta
parmesanost
rostade pinjenötter

Gör så här

1

Skala och hacka lök och vitlök. Skala och skär pumpan i knubbiga bitar. Repa kålbladen från stjälkarna och riv i grova bitar. Strimla sellerin.

2

Fräs lök och vitlök, utan att det får färg, i en gryta med olja. Blanda i pumpa, kål och selleri, och låt det fräsa med en stund.

3

Tillsätt chiliflakes, basilika, tomatpuré, krossade tomater, vatten och buljongtärning, och koka under lock tills grönsakerna är mjuka, 20–25 minuter.

4

Tillsätt kapris till grytan. Om saltad kapris används, skölj den noga i kallt vatten först. Smaka av med vinäger, socker och salt.

5

Blanda gärna grytan med nykokt pasta, eller servera den bredvid. Toppa med riven parmesanost och pinjenötter.