Du behöver
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
150 g smör
1 msk kallt vatten
Fyllning:
1 st purjolök
2 msk smör
200 g gravad lax
2 dl riven ost smakrik
Äggstanning:
4 st ägg
2 dl crème fraîche
1,5 dl mjölk
salt, peppar
0,5 dl dill
Ärtröra:
3 dl gröna ärter
1 dl crème fraîche
1 msk pressad citronsaft
salt, peppar
Ugn: 200°
Gör så här
Pajdeg: Hacka ihop mjöl och smör till en smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en avlång form, 20×30 cm. Nagga degen och låt stå kallt i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Fyllning: Skölj och strimla purjolöken och fräs den mjuk i en stekpanna med smör. Lägg över i pajskalet. Strimla laxen och lägg i pajskalet. Strö på osten.
Äggstanning: Vispa ihop ägg, crème fraiche, mjölk, salt, peppar och dill och häll i pajformen. Grädd tills äggstanningen stelnat, ca 40 minuter.
Ärtröra: Koka ärterna i 2 minuter och spola dem i kallt vatten. Låt rinna av väl. Mixa ärter och crème fraiche, och smaka av med citronsaft, salt och peppar.