Du behöver

  • 3 dl mandelmjöl
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150 g smör
  • 2 st ägg
  • 0.5 dl kesella
  • 1 st citron rivet skal

Fyllning:

1 st päron
1.5 msk brun farin
1.5 msk strösocker
1 tsk kanel
1 dl blåbär

Till formen:

smör
mandelmjöl till formen

Garnera med:

florsocker

Ugn: 175°

8 bitar

Gör så här

1
Blanda mandelmjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i matberedaren. Tillsätt kallt smör i kuber och mixa snabbt ihop till en smulig massa. Tillsätt ett ägg i taget, kesella och citronskal. Mixa snabbt ihop till en smet.

2
Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, som mäter 24 centimeter, med smör och mandelmjöl. Bred ut smeten i formen.

3
Fyllning: Skala och kärna ur och skär päronet i tunna klyftor. Blanda farin, socker och kanel i en skål. Lägg i päronklyftorna och blanda om.

4
Fördela päronklyftor och överbliven sockerblandning över kakan. Strö på blåbären. Tryck försiktigt ner päron och blåbär i kakan.

5
Grädda i nedre delen av ugnen, ca 50 minuter. Känn med en provsticka att kakan är genomgräddad. Låt kakan stå några timmar i kylen. Pudra över florsocker vid servering.