4–6 portioner
Du behöver
- 400 g rimmat sidfläsk
- 4 stora ägg
- 8 dl mjölk, 3 %
- ½ tsk salt
- 3 ½ dl vetemjöl
- 1 dl havrekli eller pofiber
Stekta äppelklyftor:
2–3 äpplen
2 msk smör
2 msk ljust muscovadosocker
Servera med:
lingon eller rårörda lingon
Ugn: 225º
Gör så här
1
Tärna fläsket och stek det i en stekpanna i sitt eget fett så att det får fin färg. Häll bort fettet och lägg fläsket i en form, ca 20×30 cm, med bakplåtspapper i botten.
2
Vispa ihop ägg, hälften av mjölken, salt, mjöl och havrekli till en slät och klimpfri smet. Späd med resten av mjölken.
3
Häll smeten över fläsket i långpannan. Tillaga i nedre delen av ugnen, 20–30 minuter.
4
Stekta äppelklyftor: Kärna ur och klyfta äpplena och stek dem på båda sidor i en stekpanna med smör. Strö över muscovadosockret under stekningen.
5
Skär pannkakan i bitar. Lägg på äppelklyftorna. Servera med tinade lingon eller rårörda lingon.