Du behöver

Linsröra:

1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 st selleristjälkar
1 st morot
olivolja
1 st tomater 500 g
1.5 msk grönsaksfond
2 st lagerblad
2 tsk torkad timjan
2 st linser
3 msk pesto finns att köpa färdig på burk
2 tsk dijonsenap
flingsalt nymald peppar

Potatismos:

700 g potatis mjölig
1.5 dl mjölk
3 msk smör
2 st äggulor
1.5 dl ost riven lagrad
flingsalt
nymald peppar

Ugn: 225°

Gör så här

1
Linsröra: Skala och hacka lök och vitlök. Strimla sellerin. Skala och tärna moroten smått. Fräs lök, vitlök, selleri och morot i en gryta med olja. Tillsätt tomat, fond, lagerblad och timjan och koka under lock, ca 20 minuter. Skölj linserna och låt dem rinna av. Blanda i linser, pesto och senap i såsen och koka ett par minuter. Salta och peppra.

2
Potatismos: Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka den mjuk i lätt-saltat vatten, ca 15 minuter. Häll av kokvattnet. Mosa potatisen med potatisstöt eller elvisp. Värm mjölken. Blanda moset med mjölk och smör. Rör i äggulor och ost. Smaka av med salt och peppar.

3
Häll linsröran i en smord ugnsfast form. Bred potatismoset över och gratinera i övre delen av ugnen tills moset har fin färg, ca 15 minuter.