Du behöver
- 250 g broccoli
- 2 st salladslökar eller 5 cm purjolök
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 msk matfett
- 5 dl grönsaksbuljong av tärning
- salt peppar
Svamptoast:
100 g champinjoner
1 msk matfett
1.5 msk vetemjöl
2 dl mjölk eller matlagningsgrädde
salt peppar
2 skiva vitt bröd
1 dl riven ost
Garnera med:
snackspaprikor röd
Ugn: 250°
Gör så här
1
Ansa och bryt broccolin i buketter. Skala och skär broccolistjälken i bitar. Skiva salladslöken. Skala och hacka vitlöken. Fräs salladslök och vitlök i en gryta med matfett, ca 3 minuter.
2
Tillsätt buljongen och koka upp. Lägg i broccolin och låt den koka i ca 5 minuter. Ta upp några små buketter och spara dem till garnering. Mixa soppan slät. Salta och peppra. Lägg tillbaka broccolibitarna och garnera med skivad snackpaprika i soppan.
3
Svamptoast: Ansa och skiva svampen och fräs i en kastrull med matfett, tills svampen är mjuk och vätskan klar. Pudra över mjölet och rör om. Späd med mjölk under omrörning och koka i ca 3 minuter. Salta och peppra. Bred stuvningen på brödskivorna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Gratinera högt upp i ugnen, ca 10 minuter. Dela svamp-toasten på diagonalen och servera till soppan.