Du behöver

  • 250 g broccoli
  • 2 st salladslökar eller 5 cm purjolök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk matfett
  • 5 dl grönsaksbuljong av tärning
  • salt peppar

Svamptoast:

100 g champinjoner
1 msk matfett
1.5 msk vetemjöl
2 dl mjölk eller matlagningsgrädde
salt peppar
2 skiva vitt bröd
1 dl riven ost

Garnera med:

snackspaprikor röd

Ugn: 250°

Gör så här

1
Ansa och bryt broccolin i buketter. Skala och skär broccolistjälken i bitar. Skiva salladslöken. Skala och hacka vitlöken. Fräs salladslök och vitlök i en gryta med matfett, ca 3 minuter.

2
Tillsätt buljongen och koka upp. Lägg i broccolin och låt den koka i ca 5 minuter. Ta upp några små buketter och spara dem till garnering. Mixa soppan slät. Salta och peppra. Lägg tillbaka broccolibitarna och garnera med skivad snackpaprika i soppan.

3
Svamptoast: Ansa och skiva svampen och fräs i en kastrull med matfett, tills svampen är mjuk och vätskan klar. Pudra över mjölet och rör om. Späd med mjölk under omrörning och koka i ca 3 minuter. Salta och peppra. Bred stuvningen på brödskivorna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Gratinera högt upp i ugnen, ca 10 minuter. Dela svamp-toasten på diagonalen och servera till soppan.