Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • vetemjöl ca 17 dl
  • 175 g smör
  • 1 st ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk stött kardemumma

Fyllning:

1 dl hasselnötter
150 g smör
1 dl strösocker
1 msk stött kardemumma

Pensling:

ägg
pärlsocker

Ugn: 250°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och lös upp jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och 12 dl av mjölet och arbeta ihop till en deg.

2
Klicka i rumsvarmt smör och tillsätt ägg, socker, salt, kardemumma och mer av mjölet tills degen släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.

3
Fyllning: Mal nötterna på mandelkvarn. Rör ihop rumsvarmt smör, socker, nötter och kardemumma.

4
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta som är 60×30 cm. Bred fyllning på ena halvan och vik över den andra halvan från långsidan.

5
Skär varje platta i 15 remsor och skär varje remsa i 3 delar på längden, men inte helt igenom. Fläta ihop remsorna och vik in ändarna undertill.

6
Lägg flätorna på plåt med bakpapper och låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ug-nen i ca 15 minuter.