Du behöver
- 50 g jäst
- 3 dl mjölk
- 1 st ägg
- 0.75 dl strösocker
- 2 krm salt
- 9 dl vetemjöl + till kavling
- 150 g smör eller margarin
Fyllning:
50 g smör eller margarin
50 g kokos
0.5 dl strösocker
3 msk aprikosmarmelad
Pensling:
ägg
Glasyr:
1.5 dl florsocker
1 msk vatten
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Rör ut jästen i lite av den kalla mjölken. Till-sätt resten av mjölken, ägg, socker, salt och mjöl och arbeta ihop till en jämn deg. Låt vila övertäckt i 10 minuter.
2
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en platta som är 1 cm tjock.
3
Fyllning: Skiva smöret tunt och lägg på ena halvan av degplattan. Vik över deghalvan och kavla ut igen. Vik ihop degen i tre delar och vrid de-gen 1/4 varv och kavla ut igen. Upprepa vikningen och kavla ut och vik en gång till. Obs! Man lägger på allt smör innan första vikningen.
4
Låt deg vila i kylen en stund om den är kladdig. Kavla ut degen till en 1 cm tjock platta. Sporra ut fyrkanter som är 8×8 cm.
5
Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, kokos, socker och marmelad och lägg en klick på varje degbit. Vik in hörnen mot mitten och tryck till.
6
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 1 timme. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i 8 minuter. Låt svalna.
7
Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten och garnera bullarna med glasy-ren.