Du behöver
- 10 g jäst
- 5 dl vatten 37 grader
- 1 dl vetekross
- 12 dl vetemjöl special
- 2 dl vetesurdeg
- 2 tsk salt
Ugn: 250°/225°
2 bröd
Gör så här
1
Rör ut jästen i vattnet i assistentens skål. Tillsätt vetekross och vetemjöl och arbeta degen 5 minuter i maskin. Låt vila i 10 minuter.
2
Blanda i surdegen och kör i 3 minuter. Tillsätt salt och kör 3 minuter till.
3
Häll upp degen i en oljad plastlåda och sätt på locket. Låt vila i 2 timmar i rumstemperatur.
4
Stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord och dela degen i två bitar. Degen ska vara kladdig. Forma försiktigt två avlånga bröd.
5
Lägg bröden på en plåt, gärna en baguetteplåt, med bakplåtspapper. Är plåten smal kan man göra tre bröd. Låt jäsa i en timme.
6
Sätt in en långpanna i botten på ugnen och sätt på ugnen på 250°. Skåra bröden med vass kniv. Häll i 1/2 liter vatten i långpannan, var för-siktig för det bildas ånga. Sätt in bröden och grädda i 10 minuter. Sänk värmen till 225° och grädda i 20 minuter till.