Du behöver

  • 50 g jäst
  • 150 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 15 dl vetemjöl

Fyllning:

100 g smör eller margarin
1 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
1 st apelsin rivet skal
1.5 dl russin

Till pensling:

ägg
pärlsocker

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.

2
Tillsätt ägg, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

3
Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, socker, kardemumma och apelsin-skal.

4
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra bitar. Kavla ut varje bit till en platta som är 25×30 cm. Bred på fyllning och strö på russin. Rulla ihop och lägg rullen med skarven ner på plåt med bakplåtspapper. Klipp sneda flikar i rullen och vik flikarna växelvis åt höger och vänster.

5
Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i ca 20 minuter.