Du behöver
- 400 g blandsvamp eller kantareller
- 1 st gul lök
- smör
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk mejram torkad
- 6 st enbär
- flingsalt, nymald peppar
- 1 dl hackad persilja
- 3 st ägg
- 1.5 dl vispgrädde
Lingonsås:
2 dl tranbärsgelé
1 dl lingon frysta
3 msk portvin
Ugn: 175°
Gör så här
1
Borsta svampen noga och skär den i bitar. Skala och hacka löken. Fräs svamp och lök i en stekpanna med smör, 10–15 minuter. Tillsätt timjan, mejram och stötta enbär mot slutet. Salta och peppra. Låt kallna.
2
Finfördela blandningen i matberedaren. Tillsätt persilja, ett ägg i taget och grädde, och mixa ihop till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar.
3
Häll smeten i en smord form som rymmer 5–6 dl. Grädda mitt i ugnen i 35–40 minuter. Låt patén kallna och servera med såsen.
4
Lingonsås: Värm gelén försiktigt i en liten kastrull, och rör den slät. Blanda i lingonen och ta kastrullen från värmen. Blanda i portvinet. Om såsen stelnat, går det bra att värma den försiktigt vid servering.