Du behöver

  • 400 g blandsvamp eller kantareller
  • 1 st gul lök
  • smör
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk mejram torkad
  • 6 st enbär
  • flingsalt, nymald peppar
  • 1 dl hackad persilja
  • 3 st ägg
  • 1.5 dl vispgrädde

Lingonsås:

2 dl tranbärsgelé
1 dl lingon frysta
3 msk portvin

Ugn: 175°

Gör så här

1
Borsta svampen noga och skär den i bitar. Skala och hacka löken. Fräs svamp och lök i en stekpanna med smör, 10–15 minuter. Tillsätt timjan, mejram och stötta enbär mot slutet. Salta och peppra. Låt kallna.

2
Finfördela blandningen i matberedaren. Tillsätt persilja, ett ägg i taget och grädde, och mixa ihop till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar.

3
Häll smeten i en smord form som rymmer 5–6 dl. Grädda mitt i ugnen i 35–40 minuter. Låt patén kallna och servera med såsen.

4
Lingonsås: Värm gelén försiktigt i en liten kastrull, och rör den slät. Blanda i lingonen och ta kastrullen från värmen. Blanda i portvinet. Om såsen stelnat, går det bra att värma den försiktigt vid servering.