Du behöver

  • 200 g potatis mjölig
  • 200 g rotselleri
  • 1 st gul lök
  • smör
  • 3 dl vatten
  • 3 msk grönsaksfond
  • 5 dl standardmjölk 5-6 dl
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 l blandsvamp eller kantareller
  • flingsalt, nymald vitpeppar
  • gorgonzola ca 100 g
  • 1 dl hackad gräslök

Gör så här

1
Skala potatis och selleri och skär i mindre bitar. Skala och hacka löken. Fräs potatis, selleri och lök i en kastrull med smör.

2
Häll på vatten och fond, och koka under lock tills potatisen och sellerin är mjuka och lite mosiga, 15–20 minuter.

3
Vispa sönder grönsakerna med elvisp eller en ballongvisp. Häll i mjölk och grädde. Koka ihop soppan i några minuter.

4
Ansa svampen och fräs den i en stekpanna med smör tills vätskan ko-kat in. Salta och peppra.

5
Blanda ner svamp och osten i bitar i soppan. Rör tills osten smält, nu ska soppan inte koka mer. Smaka av med salt och peppar och blanda i gräslök.