Du behöver
- 150 g smör
- 1 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
Fyllning:
5 st äpplen
2 msk smör
3 msk strösocker
1 tsk stött kardemumma
2 st ägg
2 dl crème fraîche
0.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Servera med:
vaniljsås eller grädde
Ugn: 200º
Gör så här
1
Hacka samman smör, socker, mjöl och bakpulver till en smulig massa och arbeta snabbt ihop till en deg.
2
Tryck ut i en pajform 24 cm i diameter och låt stå kallt i 30 minuter. Förgrädda i 10 minuter.
3
Dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Fräs dem i smör, socker och kardemumma tills de börjar mjukna.
4
Lägg äppelklyftorna i pajskalet. Vispa samman ägg, crème fraiche, socker och vaniljsocker, och häll över äpplena.
5
Grädda i ca 30 minuter tills fyllningen stelnat. Servera med vaniljsås eller grädde.