Du behöver

  • potatis ca 500 g av mjölig sort
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk örtsalt

Fyllning:

0.5 st gul lök
100 g Quornfärs
2 tsk matfett
salt och peppar
1 tsk barbecuesås t ex Caj P
0.5 krm kryddpeppar

Kokning:

2 l vatten
2 tsk salt

Servera med:

smör-rapsolja
rårörda lingon
vitkålssallad med morötter

Gör så här

1
Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Pressa potatisen och låt den svalna.

2
Tillsätt mjöl och örtsalt och arbeta ihop till en fast deg. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till en rulle. Dela rullen i 8 bitar och forma dem till bollar.

3
Fyllning: Skala och hacka löken fint. Fräs lök och quornfärs i en stekpanna med matfett, tills löken är mjuk. Smaksätt med salt, peppar, barbequesås och kryddpeppar.

4
Gör en fördjupning i bollarna och lägg i en sked av fyllningen. Vik över degen och nyp till, så att kroppkakorna blir hela igen. Rulla dem till släta bollar.

5
Koka upp vattnet. Tillsätt salt och sjud kroppkakorna tills de flyter upp, plus 3 minuter. Ta upp med hålslev. Servera med smör- och rapsolja, rårörda lingon och vitkålssallad med morötter.