Du behöver
- 25 g jäst
- 4 dl vatten
- 2 dl mjölk
- 2 tsk salt
- 1 msk honung
- 1.5 dl solrosfrön
- 5 dl fullkornsvetemjöl ljust och milt
- 7.5 dl vetemjöl
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en bunke. Värm vatten och mjölk till 37º. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, honung, solrosfrön, ljust och milt fullkornsvetemjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop degen. Den blir ganska lös. Strö över lite vetemjöl och låt degen jäsa övertäckt i 1–1 1/2 timme.
2
Skrapa ner degen på ett väl mjölat bakbord. Knåda inte degen. Dra försiktigt ut den jästa degen med mjölade händer till en platta som är ca 30×40 cm. Skär degen på längden i 5 remsor som är ca 6 cm breda (6×40 cm). Skär varje remsa i 5 bitar på snedden.
3
Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Degen ska inte jäsa igen utan gräddas direkt, mitt i ugnen i 8–9 minuter. Låt bröden svalna utan bakduk på galler. Servera med vispat smör.