Du behöver

  • lammytterfilé ca 600 g
  • smör till stekning
  • flingsalt nymald peppar

Olivröra:

0.5 dl kalamataoliver urkärnade
2 msk kapris
2 msk färsk rosmarin
0.5 st citron strimlat skal
2 msk olivolja

Servera med:

vitlökssås se recept

Ugn: 175º

Gör så här

1
Olivröra: Hacka oliver, kapris och rosmarin och blanda med citronskal och olja.

2
Gör små snitt runtom i köttet med en spetsig kniv. Tryck in olivröran i snitten med hjälp av lillfingret. Bryn köttet hastigt i en stekpanna med smör. Saltaa och peppra.

3
Stick in en köttermometer i köttets tjockaste del och lägg över i en smord ugnsfast form. Stek köttet i mitt i ugnen tills innertemperaturen är 56–57º för rosa kött. Vira in köttet i aluminiumfolie och låt vila i ca 10 mi-nuter. Skär köttet i skivor vid servering.

4
Vitlökssås: Busenkel, krämig och härligt god sås till lammkotletterna.
4 portioner: Skala och skiva vitlöksklyftorna från 1 hel vitlök. Fräs vitlöken på svag värme, utan att de tar färg, i en stekpanna med smör i ca 10 minuter. Vitlöken ska inte bli brynt. Finhacka 2 sardellfiléer. Rör i sardeller, 1 dl vatten, 1/2 msk kalvfond, 2 dl crème fraiche och 1 tsk soja. Låt såsen koka ihop i några minuter. Tillsätt 2 msk färsk hackad rosmarin och mixa såsen slät.