Du behöver
- 800 g potatis
- 400 g lax i bit, rimmad eller gravad
- 1 st dill knippa
- 2 st gula lökar
Äggstanning:
3 st ägg
3 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk smör
Garnera med:
dill
Servera med:
100 g smör skirat, se recept
citronskivor
Ugn: 175°
Gör så här
1
Skala och koka potatisen nätt och jämnt mjuk i lättsaltat vatten. Låt de svalna. Skär potatisen i 1/2 cm tjocka skivor. Skiva laxen tunt. Hacka dillen grovt.
2
Skala och skiva löken och fräs i en stekpanna med smör, tills den är mjuk och utan att den får färg.
3
Varva potatis, lax, lök och dill i en smord ugnsfast form. Avsluta med potatis.
4
Äggstanning: Vispa upp ägg och tillsätt uppvärmd grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen i formen. Klicka över smöret och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Garnera med dill och servera med skirat smör och citronskivor.
5
Skirat smör: Smält smöret på medelvärme. Ställ kastrullen åt sidan och skumma och låt stå 5 minuter. Häll försiktigt det genomskinliga smälta fettet i en såssnipa. Häll bort bottensatsen.