Du behöver

  • 0.5 st gul lök
  • 0.5 st purjolök
  • 1 st stjälkar selleri
  • 1 msk rapsolja
  • 2 st potatis
  • vatten ca 5 dl
  • 1 st grönsaksbuljongtärningar
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl linser röda
  • salt och peppar

Garnera med:

selleristjälk
hackad persilja

Plättbakelse:

1 dl vetemjöl
2 krm strösocker
1 krm salt
2 dl mjölk
1 st ägg
1 msk matfett smält

Servera med:

50 g färskost
1 tsk vaniljsocker
hallon

Gör så här

1
Linssoppa: Skala och skiva lök, purjolök och selleri och fräs i en gryta med olja.

2
Skala och tärna potatisarna. Tillsätt potatis, vatten, buljongtärningar, tomatpuré och sköljda linser till grytan och låt sjuda i ca 10 minuter. Späd med lite vatten om soppan blir för tjock. Smaka av med salt och peppar. Strö över hackad persilja och stick en liten stjälk selleri i soppan vid serveringen.

3
Plättbakelser: Blanda mjöl, socker och salt i en bunke. Vispa ner hälften av mjölken. Tillsätt ägget och resten av mjölken, och vispa till en slät smet. Tillsätt matfett och låt smeten svälla i 10 minuter. Grädda plättar i en plättlagg.

4
Blanda färskost och vaniljsocker och bred ett tunt lager på plättarna och lägg samman dem. Servera med hallon.