Du behöver

  • 400 g potatis kokt kall
  • ägg eventuellt
  • 1 tsk salt
  • vetemjöl ca 2 dl

Fyllning:

1 st äpple
0.5 st röd lök
50 g champinjoner
2 tsk rapsolja
salt svartpeppar

Äppelsirap:

2 msk rapsolja
2 msk äppeljuice koncentrerad
2 msk sirap vit
1 tsk pressad citronsaft
5 st kryddpepparkorn

Servera med:

äppelsirap
råkostsallad vitkål, blekselleri, purjolök

Gör så här

1
Fyllning: Skala, dela, kärna ur och tärna äpplet. Skala och hacka löken. Ansa och hacka svampen. Fräs äpple, lök och svamp i en stekpanna med olja tills allt fräst ihop och blivit riktigt mjukt. Salta och peppra lätt.

2
Riv potatisen och blanda med ägg, salt och mjöl till en fast deg. Tillsätt ev mer mjöl. Ta upp degen och forma till en rulle. Dela rullen i 6 bitar och forma varje bit till en boll. Gör en grop och fyll med en sked av fyllningen. Fukta fingrarna och nyp ihop degen runt om så att bollarna blir hela igen.

3
Lägg ner kroppkakorna i en gryta med kokande lättsaltat vatten, och låt sjuda i ca 5 minuter. Ta upp med hålslev.

4
Äppelsirap: Blanda olja, äppeljuice, sirap, citronsaft och kryddpeppar i en kastrull, och koka upp. Häll upp i en skål och låt svalna. Servera kroppkakorna med äppelsirap, råkostsallad med riven morot, vitkål, blek-selleri, purjolök. Sirapen är god som dressing till råkostsalladen.