Du behöver

  • 12 st potatis
  • 2 msk olivolja
  • salt

Köttfärssås:

1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
400 g blandfärs
500 g krossade tomater
0.5 tsk kanel
0.5 tsk muskotnöt riven
2 st lagerblad
1.5 tsk salt
2 krm svartpeppar

Yoghurtsås:

3 st äggulor
4 dl grekisk yoghurt
200 g kefalotiriost parmesan- eller halloumi-ost

Garnera med:

färsk timjan

Servera med:

sallad

Ugn: 225º/200º

Gör så här

1
Skala och skär potatisen i 3–5 mm tjocka skivor och lägg dem i en långpanna med bakplåtspapper.

2
Ringla över olja och vänd runt potatisen. Salta lätt. Stek potatisen i ugnen vid 225º, 15–20 minuter.

3
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i en stekgryta eller stor stekpanna med olja.

4
Tillsätt färsen och smula sönder den medan den blir brynt. Tillsätt tomater, kanel, muskot, lagerblad, salt och peppar. Låt köttfärssåsen koka i ca 10 minuter. Smaka av.

5
Vispa samman äggulor och yoghurt i en bunke. Riv osten och rör ner i blandningen. Sänk ugnstemperaturen till 200?º.

6
Varva potatis och köttfärssås i en smord ugnssäker form. Det sista lagret ska vara potatis. Häll över yoghurtsåsen. Rör lite med en gaffel och hjälp såsen att rinna ner.

7
Grädda moussakan i nedre delen av ugnen, 30–35 minuter. Garnera med timjan och servera med sallad.