Du behöver
- 2 st schalottenlökar
- 2 st stjälkar selleri
- 1 st blomkålshuvud litet
- 1 msk smör
- 0.5 dl vitt vin
- 0.5 dl vispgrädde
- 6 st potatis gärna Amadine
- 2.5 dl crème fraîche
- salt och peppar
Laxboll:
200 g gravad lax
100 g kallrökt lax
0.5 st salladslök
1 tsk dijonsenap
2 msk hackad dill
svartpeppar
Garnera med:
dill
Gör så här
1
Skala och hacka löken. Skär selleristjälkarna i bitar. Ansa blomkålen och skär i bitar. Fräs lök, selleri och blomkål i en gryta med smör i ca 3 minuter. Tillsätt vin och grädde och koka grönsakerna mjuka utan lock. Rör om emellanåt. Är det mycket vätska kvar i grytan – häll av den. Låt grönsakerna svalna.
2
Lägg grönsakerna i skålen till matberedaren med kniven monterad. Tillsätt potatisarna och crème fraiche och mixa till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar. Spritsa crèmen i botten på serveringsglasen.
3
Laxboll: Mixa eller skär lax och salladslök i små tärningar och lägg i en skål. Smaksätt med senap och dill och rör om till en jämn smet. Smaka av med svartpeppar. Rulla valnötsstora bollar och lägg på krämen. Garnera med dill. Låt stå kallt fram till servering.