Du behöver
- 1.5 dl linser röda
- 3 dl grönsaksbuljong av tärning
- 1 st schalottenlök
- 1 st vitlöksklyfta
- 0.5 st morot
- 1 msk timjan eller oregano
- 2 tsk olivolja
- salt och peppar
- 1 skiva vitt bröd
- 1 msk matfett flytande
- vetemjöl ev
Tomatröra:
10 st små tomater gärna romanticatomater
1 st schalottenlök
1 tsk olivolja
1 tsk honung
1 tsk pressad citronsaft
basilika
Servera med:
kokt ris
Gör så här
1
Koka linserna i en kastrull med grönsaksbuljong i 10–12 minuter. Mosa sönder linserna med en gaffel.
2
Skala lök, vitlök och morot och hacka fint eller kör i en mixer. Fräs “hacket” i en stekpanna med olja. Blanda “hacket” med linser och smulat bröd i en skål och arbeta ihop till en smet. Smaka av med salt och peppar.
3
Forma smeten till 6 biffar och vänd dem ev i mjöl. Stek biffarna i en stekpanna med olja, ca 2 minuter per sida tills de får fin färg.
4
Tomatröra: Klyfta tomaterna. Skala och hacka löken grovt. Fräs tomater och lök i en kastrull med olja. Smaka av med honung, citronsaft, salt och peppar. Servera tomatröran varm till linsbiffarna tillsammans med kokt ris.