Du behöver

  • 2 dl fiberhavregryn
  • 2 dl krossat vete
  • 6 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 0.5 dl brödsirap
  • 2 tsk salt
  • 10.5 dl ljust & milt fullkornsvetemjöl

Ugn: 200°

2 bröd

Gör så här

1
Mät upp fiberhavregryn och krossat vete och lägg i en degbunke. Koka upp vattnet och häll i bunken och skålla havregryn och vete. Rör om och låt det svalna till 37°.

2
Smula ner jästen i degbunken och blanda med den skållade blandningen. Tillsätt sirap, salt och nästan allt fullkornsmjöl. Arbeta degen tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta degen smidig. Dela degen i 2 delar och baka ut varje del till en avlång limpa. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Snitta bröden med en vass kniv 5 minuter innan jästiden är klar.

4
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt bröden svalna på brödgaller under bakduk.