Du behöver

  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl vatten
  • 0.5 dl olivolja
  • 1.5 tsk salt
  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 9.5 dl vetemjöl special

Garnera med:

1.5 dl fetaost tärnad marinerad
1 dl oliver svarta urkärnade
rosmarinkvistar
2.5 msk olivolja
1 msk flingsalt

Ugn: 200°

1 brödkaka

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke. Späd med ljummen mjölk och vatten och rör om så att jästen löser sig. Till sätt olja, salt och de båda mjölsorterna och arbeta ihop till en smidig, men ganska lös deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

2
Olja en långpanna med olivolja. Arbeta ihop degen i bunken och slå upp den i långpannan. Tryck ut den med oljad hand, så att degen täcker hela långpannan. Täck över med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.

3
När degen jäst, tryck ner fetaost, oliver och rosmarinkvistar med jämna mellanrum. Pensla brödet med olivolja och strö över flingsalt. Låt degen jäsa i 5 minuter utan bakduk.

4
Grädda brödet på näst nedersta falsen i ca 20 minuter. Låt brödet svalna på brödgaller. Skär brödet i kvadrater och servera det nygräddat.