Du behöver

  • 50 g jäst
  • 150 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 0.5 tsk salt
  • 1 dl socker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 13 dl vetemjöl

Fyllning:

125 g smör eller margarin
1 dl socker
2 msk vaniljsocker äkta

Pensling:

ägg
pärlsocker

Ugn: 250°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.

2
Tillsätt salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

3
Rör ihop fyllningen. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta som är 40×25 cm. Bred på fyllning och rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i 17 bitar och ställ i stora bullformar med snittytan upp. 4. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 8–10 minuter.


Kommentar:
Ställ formarna på bakplåtspapper ifall fyllningen pyser över.