Du behöver

  • 6 st potatis ca 500 g
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk örtsalt

Fyllning:

0.5 st gul lök
100 g champinjoner
2 tsk matfett
1 tsk worcestersås

Kokning:

2 l vatten
2 tsk salt

Servera med:

rårörda lingon
vitkålssallad

Gör så här

1
Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa potatisen i en bunke och låt den svalna.

2
Tillsätt mjöl och örtsalt och arbeta ihop till en fast deg. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och forma till en rulle. Dela rullen i 6–8 bitar och rulla dem till bollar.

3
Fyllning: Skala och hacka löken fint. Ansa och hacka champinjonerna. Fräs lök och svamp i en stekpanna med matfett, tills löken är mjuk och vätskan från svampen kokat in. Smaksätt med worcestersås.

4
Gör en fördjupning i bollarna och lägg i en sked av fyllningen. Vik över deg så att kroppkakorna blir hela och rulla dem till bollar igen.

5
Koka upp vatten och salt i en gryta och sjud kroppkakorna tills de flyter upp plus 3 minuter. Ta upp dem med hålslev. Servera med rårörda lingon och vitkålssallad.