Du behöver
- 200 g rotselleri
- 2 st potatis
- 400 g jordärtskockor
- 1 st citron
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 msk smör
- 2 dl vitt vin
- 6 dl vatten
- 2 msk kycklingfond
- 2 dl vispgrädde
- 1 msk honung
- salt vitpeppar
Servera med:
12 st räkor stora råa
2 msk rapsolja
1 tsk sambal oelek
flingsalt
Garnera med:
färsk timjan
Gör så här
1
Skala och dela rotselleri, potatis och jordärtskockor i bitar. Lägg dem i kallt vatten med pressad citronsaft så att rotfrukterna inte mörknar.
2
Skiva vitlöken och fräs den och rotfrukter i en gryta med smör. Tillsätt vin, vat-ten, kycklingfond och grädde. Låt sjuda under lock, ca 20 minuter tills alla rot-frukter är mjuka.
3
Mixa soppan slät med en mixerstav i grytan eller i en matberedare. Smaka av soppan med honung, salt och peppar. Servera i koppar.
4
Skala räkorna, men lämna kvar en bit av skalet på stjärten. Lägg de i en marinad med olja och sambal oelek, ca 15 minuter. Grilla dem på spett över glöd, ca 2 minuter. Salta lätt. Trä upp räkorna på cocktailpinnar och servera på kanten till kopparna med soppa. Garnera med timjan.