Du behöver

  • 200 g rotselleri
  • 2 st potatis
  • 400 g jordärtskockor
  • 1 st citron
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 2 dl vitt vin
  • 6 dl vatten
  • 2 msk kycklingfond
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk honung
  • salt vitpeppar

Servera med:

12 st räkor stora råa
2 msk rapsolja
1 tsk sambal oelek
flingsalt

Garnera med:

färsk timjan

Gör så här

1
Skala och dela rotselleri, potatis och jordärtskockor i bitar. Lägg dem i kallt vatten med pressad citronsaft så att rotfrukterna inte mörknar.

2
Skiva vitlöken och fräs den och rotfrukter i en gryta med smör. Tillsätt vin, vat-ten, kycklingfond och grädde. Låt sjuda under lock, ca 20 minuter tills alla rot-frukter är mjuka.

3
Mixa soppan slät med en mixerstav i grytan eller i en matberedare. Smaka av soppan med honung, salt och peppar. Servera i koppar.

4
Skala räkorna, men lämna kvar en bit av skalet på stjärten. Lägg de i en marinad med olja och sambal oelek, ca 15 minuter. Grilla dem på spett över glöd, ca 2 minuter. Salta lätt. Trä upp räkorna på cocktailpinnar och servera på kanten till kopparna med soppa. Garnera med timjan.