Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten 37
  • 1 msk rapsolja kallpressad
  • 1 msk honung
  • 2 tsk salt
  • 2 dl grahamsmjöl
  • vetemjöl ca 11 dl special
  • 100 g hasselnötter

Det här behövs till 2 bröd:

Gör så här

1
Smula jästen i en degbunke. Tillsätt vattnet och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt rapsolja, honung, salt, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl special och arbeta degen kraftigt i ca 10 minuter i en köksmaskin eller tills den släpper kanten på degbunken. Låt degen jäsa under bakduk, ca 30 minuter.

2
Rosta och grovhacka nötterna och tillsätt i degen. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i två delar. Platta till varje del och rulla ihop och forma till bröd. Lägg över bröden i mjölade korgar med skarven uppåt. Tryck till med mjölad hand i mitten. Låt bröden jäsa, ca 20 minuter under bakduk.

3
Stjälp försiktigt upp bröden ur korgarna på en plåt med bakplåtspapper. Skåra bröden och låt de jäsa 10 minuter till under bakduk.

4
Sätt in plåten i nedre delen av ugnen vid 225º och sänk temperaturen direkt till 175º. Låt bröden gräddas, ca 40 minuter. Låt bröden svalna på brödgaller under bakduk.