Du behöver

Deg:

6 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
250 g smör eller margarin
1 st ägg
0.5 tsk ättikssprit
2 msk vatten

Kycklingfyllning:

1 st gul lök
2 st kycklingfil
1 msk smör eller margarin
150 g champinjoner
salt peppar
25 g rucola
2 dl mozzarellaost riven
1 dl crème fraîche

Laxfyllning:

150 g färskrökt lax
2 st hårdkokta ägg
1.5 dl ris kokt, kallt
0.5 dl gravlaxsås finns att köpa färdig
2 msk hackad dill

Pensling:

ägg
sesamfrö

Ugn: 225°

Gör så här

1
Deg: Blanda mjöl och salt och finfördela smöret häri. Vispa upp ägget med ättikssprit och vatten och häll i smör- och mjölblandningen. Arbeta ihop till en deg och låt vila i kylskåp i 30 minuter.

2
Kycklingfyllning: Skala och hacka löken och skär kycklingen i små bitar. Bryn kycklingen i smör. Tillsätt lök och hackad svamp och fräs i ett par minuter till. Krydda med salt och peppar och låt svalna. Rör i hackad rucola, ost och crème fraiche.

3
Laxfyllning: Tärna laxen. Skala och hacka äggen. Blanda lax, ägg, ris, gravlaxsås och dill.

4
Deg: Dela degen i två bitar och kavla ut varje bit till en platta, 30×40 cm. Skär varje platta i 6 rutor, 10×10 cm eller ta ut sammanlagt 12 rundlar som är 10 cm i diameter.

5
Lägg på fyllning och pensla kanterna med uppvispat ägg. Vik ihop och tryck till kanterna med en gaffel.

6
Lägg på plåt med bakplåtspapper och pensla med ägg. Strö sesamfrö på kycklingpirogerna. Grädda i ca 15 minuter.