Du behöver

  • 20 g jäst
  • 50 g smör eller margarin
  • 2 dl mjölk
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • vetemjöl knappt 6 dl

Vaniljkräm:

1 st äggula
1 msk strösocker
2 tsk vetemjöl
0.5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker

Mandelfyllning:

100 g mandelmassa
50 g smör eller margarin
0.5 tsk kardemumma
1 msk ljus sirap

Pensla med:

ägg

Garnera med:

2 dl florsocker
2 tsk vatten

Ugn: 225°

Det här behövs:

Gör så här

1
Smula jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37° och häll över jästen. Rör tills den lösts upp. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

2
Vispa ihop äggula och socker i en kastrull. Tillsätt mjölet under vispning. Vispa i grädde och mjölk. Sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Låt svalna och rör i vaniljsocker. Rör ihop riven mandelmassa, smör, kardemumma och sirap.

3
Kavla ut degen till en platta 20×40 cm. Bred över mandelfyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär i 5 cm breda bitar och ställ med snittytan upp i en smord form. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

4
Pensla med uppvispat ägg och klicka vaniljkrämen över bullarna. Grädda i 35 minuter. Rör ihop florsocker och vatten och glasera den avsvalnade kakan.